De wetenschappelijke link tussen eten, operaties en herstel

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven organiseerde onlangs een kennisnamiddag voor zorgmedewerkers. Michelle, plastich chirurg en medeoprichtster van R-Support, was uitgenodigd om haar expertise rond gezonde voeding en chirurgie te delen. Dat deed ze op basis van ervaring en wetenschappelijke onderzoeken. Was je er niet bij? Lees dan hier het verslag.

“Kijk, dit ben ik in 2013, een maand na mijn bevalling”, start Michelle haar lezing. Op het scherm is een foto te zien van een vrouw met ingevallen wangen. “Ik was net bevallen, maar ontzettend vermagerd.” Michelle vertelt over de moeilijke periode waarin ze ziek was. “Het eten dat me werd voorgeschoteld, hielp me niet aan te sterken. Het was niet voedzaam genoeg.” De boodschap is meteen duidelijk: voeding draagt bij aan gezondheid, en dus ook aan herstel.
“Aan de Universiteit van Maastricht realiseerde men onlangs een interessant onderzoek waarbij gelabelde aminozuren in een koe werden geïnjecteerd. De koe gaf melk die vervolgens door proefpersonen werd opgedronken. Wat bleek? Bij een biopsie van de spieren, twee uur na het drinken van de melk, vond men de gelabelde aminozuren terug in de spieren. Dat betekent letterlijk dat je bent wat je eet”, zegt Michelle. “Of beter nog: je bent wat je net gegeten hebt.”

Gezonder eten, meer spieren, minder complicaties

We zijn wat we eten, maar ook hoeveel we sporten. “We zijn het erover eens dat topsporters gezond horen te eten om goed te presteren. Een operatie vraagt echter ook een topprestatie van je lijf.” Kunnen chirurgische prestaties dan ook beïnvloed worden door voeding? “Een studie bij meer dan 3000 patiënten toont aan dat wie voldoende arginine (een aminozuur) binnenkrijgt, ongeveer veertig procent minder kans heeft op een infectieuze complicatie”, bevestigt Michelle.
Ja, voeding is essentieel. “Een ander onderzoek van de Universiteit van Maastricht toont aan dat gezonde jonge mannen die één week bedlegerig zijn maar liefst anderhalve kilo spiermassa verliezen.” Dat is belangrijk, want ook spiermassa heeft een impact op het vlotte herstel van een patiënt. “Een lage spiermassa resulteert vaker in complicaties na een operatie en een lagere overlevingskans.” Maar niet iedereen is een bodybuilder. “Het lichaam breekt continu spieren af en maakt ze opnieuw aan. Het is een actief proces waarvan beweging en voeding de belangrijkste bouwstenen zijn.”
Om spieren aan te maken, zijn eiwitten nodig. “Een gemiddeld persoon van 70 kilo moet ongeveer 100 gram eiwitten per dag eten. Echter, voor goed herstel na een operatie is dit zo’n 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, dus 140 gram eiwitten per dag. Dat zijn ongeveer 19 eieren of 700 gram zalm. Lekker, maar misschien wat veel om op één dag te verorberen.”

Preventieve geneeskunde

“Een supplement kan dan al eens van pas komen”, verwoordt Michelle wat de zaal op dat moment collectief denkt. “We kunnen als chirurgen een stapje verder gaan in het begeleiden van onze patiënten rondom een operatie. Door ook naar het voedingspatroon van de persoon te kijken, zorg je voor een vlotter herstel, minder risico op complicaties en – wie weet – een gezondere levensstijl op lange termijn.”

ProFitt consult via R-Support

Maar is daar wel tijd voor in de strak geplande spreekuren van artsen? “In dat geval verwijs ik patiënten graag naar de website van R-Support en raad ik hen aan contact op te nemen met de klantenservice.” Iedere patiënt die geopereerd wordt raden we aan om voedingsadvies in te winnen. Bij R-Support bieden we de mogelijkheid om een (eventueel digitaal) consult in te plannen bij ProFitt. Dit wordt in bijna alle gevallen vergoed door de zorgverzekering. Deze voedingsexpert kijkt naar het voedingspatroon van de patiënt en naar de mate waarop hij of zij fysiek klaar is voor een operatie. “De diëtist zal tips geven over wat de patiënt kan eten om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie. Dat kan met voeding, of, indien nodig met een supplement.”
Het is de eerste stap in de richting van een geneeskunde die ook preventief werkt en die de kwaliteit van de gezondheid van de patiënt in het algemeen vooropstelt. “We zijn allemaal opgeleid om mensen beter te maken. Maar wij zijn plastische chirurgen, we kunnen ook betere mensen maken.”

Wilt u graag meer weten of bent u geïnteresseerd in een mogelijke samenwerking? Aarzel dan niet om contact op te nemen met:

Sven Feijen
sven@r-supportforyou.com
+316 3382 1143