Een gezonde start van je oude dag

in blog/gezonde-voeding, Health Tips augustus 7, 2023

Wie droomt er niet van vitaal ouder worden? Ook bij R-Support denken we aan onze (en jouw) oude dag. Met R-Support Daily ontwikkelden we een ideale partner in het onderhouden van een gebalanceerde levensstijl en actieve houding. We leggen uit waarom deze stuk voor stuk onmisbaar zijn bij het gezond grijs worden.

Wanneer we ouder worden, gaat de stofwisseling op een lager pitje branden. Dat betekent simpelweg dat je minder energie uit voeding nodig hebt. Een 50-plusser heeft gemiddeld 250 kcal per dag minder nodig dan iemand jonger dan vijftig, en 70-plussers 450 kcal minder. Je hebt minder energie nodig, maar neemt als oudere doorgaans ook minder makkelijk voedingsstoffen op uit voeding. Wat je eet, is dus dubbel zo belangrijk.

Essentiële vitaminen

“Eiwitten zijn altijd belangrijk, maar zeker voor ouderen”, zegt Michelle van R-Support. “Bij het ouder worden gaan spieren en gewrichten verzwakken. Die afbraak tegengaan is essentieel om ook andere lichaamsfuncties op peil te houden en blessures te vermijden.” Voldoende eiwitten opnemen leidt tot minder spierafbraak waardoor, op een indirecte manier; het immuunsysteem positief wordt beïnvloed. “Meer spieren betekent doorgaans ook een hoger metabolisme en energieverbruik. Op zijn beurt heeft dat tal van voordelen, zoals een lager risico op diabetes en andere typische ouderdomsziekten.”

Ook lopen ouderen een verhoogd risico op een vitamine D-tekort. “De Gezondheidsraad adviseert mensen van alle leeftijden om vitamine D-supplementen te nemen, simpelweg omdat we er bijna allemaal een tekort aan hebben. De oorzaak hiervoor kan te wijten zijn aan een zonlichtgebrek en/of verminderde aanmaak van vitamine D, in samenhang met onvoldoende aanbod via de voeding. Bovendien kunnen ouderen een verhoogd risico op een tekort hebben omdat ze minder frequent buiten komen.”

Vitamine D gaat botafbraak tegen, en ook dat is belangrijk voor mensen die een dagje ouder worden. Hetzelfde geldt trouwens voor vitamine B12. “Ouderen hebben meer moeite om vitamine B12 op te nemen dan mensen die jonger zijn. Vooral mensen met maag-darmklachten of mensen die veel medicatie gebruiken, nemen het moeilijker op. Dat is ook weer een uitdaging voor ouderen.”

Blijven bewegen!

Een gezonde levensstijl gaat echter over meer dan voeding alleen. Ook voldoende lichaamsbeweging is essentieel. Fit oud worden, dat doe je niet vanuit je zetel. “Zoals ik al zei, hangt het allemaal samen met het onderhouden van de spiermassa. En daarvoor zijn vitaminen en mineralen belangrijk, maar met alleen gebalanceerd te eten, kom je er niet.” Ook Jan van R-Support sluit zich daarbij aan: “Ik kan niet genoeg herhalen: bewegen is belangrijk. De inname van de juiste voeding – met onder andere eiwitten – draagt bij aan het handhaven van je spieren.”

R-Support Daily? Ja!

R-Support Daily is een evenwichtig voedingssupplement dat initieel ontwikkeld werd om mensen te helpen wapenen tegen virussen en bacteriën. Het is als het ware een boost voor het immuunsysteem. “We merken dat voeding steeds vaker bewerkt is en mensen er eigenlijk minder voedingsstoffen uit halen. Om die reden besloten we R-Support Daily samen te stellen. Dat is gegroeid uit een oprechte bezorgdheid naar onze eigen gezondheid toe: wij denken ook na over de toekomst en onze oude dag, en hoe we hopen dat die zal verlopen. Om die reden besloten we ons ook daarop voor te bereiden.”

Het supplement is bedoeld om het afweermechanisme op peil te houden, en is in dat opzicht erg geschikt voor ouderen. “R-Support Daily bevat de nodige hoeveelheid proteïnen, en heeft ook een uitgebalanceerd aminozuurprofiel en de nodige bètaglucanen – goed voor het hart en de bloeddoorstroming. Het is een geweldige opkikker voor je lijf”, vertelt Jan.

“Maar opnieuw wil ik onderstrepen dat een supplement alleen niet de heilige graal is. Het zorgt er weliswaar voor dat je de ideale hoeveelheid vitaminen opneemt – essentieel voor ouderen die minder eten en minder makkelijk voedingsstoffen opnemen, maar alleen dat maakt je niet fit. We raden ook aan om te letten op het eten van gezonde ‘normale’ voeding. Een voedingssupplement is tenslotte slechts een aanvulling op je bestaand dieet. Ook bewegen is onmisbaar. Fietsen en wandelen is goed, maar voor ouderen is ook gerichte, functionele krachttraining interessant.” R-Support is de ideale ondersteuning; een dagelijks opstapje naar een gezond leven.

Leave a Reply

    × Whatsapp Helpdesk