Voeding

Gezonde ingrediënten als avocado en spinazie op blauw bord | Recover Health

Leefstijl

Gezonde, goede voeding

Wist je dat er jaarlijks in Nederland meer dan 1,4 miljoen operaties worden uitgevoerd? 1 Samen met jou zijn er dus veel anderen die zich mentaal én lichamelijk voorbereiden op een operatie. Een operatie is een enorme aanslag op het lichaam. Toch kun je zelf veel doen om het herstel te bespoedigen. Goed eten en blijven bewegen is essentieel vóór de operatie, in het ziekenhuis en als je weer thuis bent.

Uit onderzoek blijkt: hoe fitter je de operatie ingaat, hoe beter je eruit komt. Goed eten is extreem belangrijk omdat dit het herstel bevordert, de kans op complicaties verkleint en de opnameduur in een kliniek kan verkorten.

Ieder lichaam is anders. Ben je geïnteresseerd in voedingsadvies op maat? De voedingsdeskundigen van ProFitt kunnen je helpen. Klik hier voor meer informatie.

We eten niet toereikend

Helaas haalt een groot deel van de Nederlanders de aanbevolen voedingsrichtlijnen niet 2 :

 • 6% van de Nederlanders eet de aanbevolen 15 gram
  noten per dag;
 • 16% de aanbevolen 250 gram groente per dag;
 • 13% de aanbevolen 200 gram fruit per dag;
 • 43% de aanbevolen vis elke week.   

Dit terwijl het júist zo belangrijk is om in optimale conditie een operatie te ondergaan. 

Zo is vette vis bijvoorbeeld een goede bron van vitamine D. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor het celdelingsproces.

 • Ondervoeding
 • Micronutriënten
 • Eiwitten
Ondervoeding

Rijden met aangetrokken handrem - Ondervoeding rondom een operatie

We spreken van ondervoeding wanneer iemand voor een langere tijd minder energie of voedingstoffen binnen krijgt dan nodig is om gezond te blijven. Ondervoeding vertraagt het herstelproces na een operatie.

Maar hoe weet je nou hoe veel en wat je precies moet eten voorafgaand aan een operatie? En hoe kun je voorkomen dat je ondervoed raakt? Dat hangt voor een groot deel af van jouw persoonlijke situatie.

Het voedingssupplement Recover Prepare bevat verschillende voedingsstoffen als proteïnen, vitaminen en mineralen die je kunt aanvullen voor een operatie. Recover Prepare dient als aanvulling op een gezond dieet.

Een online diëtist kan je helpen om ondervoeding tegen te gaan. De diëtisten van ProFitt nemen samen met jou je persoonlijke situatie door en beantwoorden al jouw vragen. Samen stellen jullie een persoonlijk voedingsplan op om je voor te bereiden op de operatie. 

Micronutriënten

Het topje van de piramide - Micronutriënten

Goede voeding levert in de meeste gevallen voldoende micronutriënten op. Dit zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. In bepaalde situaties heeft het lichaam meer nodig en is alléén gezond eten niet toereikend. In voorbereiding op een operatie en na het herstel van een operatie heeft je lichaam meer nodig.

Je krijgt, bijvoorbeeld van je dokter, het advies om aanvullende voedingssupplementen te gebruiken omdat deze diverse voordelen kunnen bieden in de voorbereiding op een operatie en bij het herstel. De geadviseerde extra vitamines en mineralen staan bekend om hun beschermende, ontstekingsremmende functie en/of helpen bij het herstel en de opbouw van lichaamscellen. Het voedingssupplement Recover Prepare bevat verschillende micronutriënten die geadviseerd kunnen worden.

Eiwitten

Bouw jezelf sterk – Het belang van eiwitten

Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in je cellen en voor je enzymcellen. Enzymcellen spelen op hun beurt een rol in de spijsvertering en het afweersysteem. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan, andere aminozuren krijg je binnen met voeding. Met aminozuren bouw je eiwitten. Eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na fysieke inspanning.

Omdat je spiermassa afneemt bij ziekte, operatie of het herstel en een operatie een intense inspanning voor het lichaam is, adviseren wij om je eiwitinname met minstens 60% te verhogen.

Per kilo lichaamsgewicht heb je zo’n 1,6 gram eiwit nodig voor een operatie en gemiddeld 1,5 gram eiwit na een operatie. In Nederland nemen we gemiddeld 78 gram eiwit in per dag. Dit is niet genoeg rondom een operatie. Haal je eiwitten uit vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten, peulvruchten en granen. Het voedingssupplement Recover Prepare bevat ook eiwitten om je te helpen je eiwitten aan te vullen als aanvulling op gezonde voeding.

Niet voor iedereen is het even gemakkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ben je bijvoorbeeld vegetariër, veganist of geen zuivelliefhebber? Dan is het extra lastig om de verhoogde behoefte van eiwitten te behalen. Plantaardige eiwitten bestaan uit een minder efficiënte eiwitstructuur dan dierlijke eiwitten. Hierdoor heb je nog meer plantaardige eiwitten nodig om je eiwitten aan te vullen rondom een operatie

Wil je weten of je voldoende eiwitten binnen krijgt voor een optimale voorbereiding op je operatie en het bijkomend herstel? De online diëtisten van Profitt berekenen je exacte eiwitbehoefte en verwerken deze in een plan op maat!

"De Recover shake als aanvulling op je gezonde voeding!"

De Recover shakes bevatten verschillende vitaminen, mineralen en eiwitten die je kunt aanvullen voor en na een operatie. 

Een Recover shake is geen geneesmiddel, het is een aanvulling op gezonde voeding.

Voeding voor een operatie

Welke voedingsstoffen vul je aan voor een operatie?

De behoefte aan vitamines vóór een operatie verschillen van de behoefte ná een operatie.

Om je lichaam goed voor te bereiden op een operatie, adviseren wij de volgende vitamines, en mineralen: vitamine B, vitamine D, zink, magnesium en omega-3 vetzuren.

In het overzicht hiernaast zie je wat deze voedingsstoffen voor jou kunnen betekenen.

Het voedingssupplement Recover Prepare bevat al deze vitamines en mineralen.

Alle B-vitamines ondersteunen de energiestofwisseling. Hierbij worden koolhydraten, vetten en eiwitten omgezet in energie. Vitamine B helpt dus energie vrij te maken uit voeding.

Wanneer het lichaam voeding niet goed kan omzetten in energie, is het gebrek aan energie op haar beurt belemmerend voor bijvoorbeeld de celdeling en wondgenezing.3

Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine en is goed voor het skelet. Het draagt bij tot de opname van calcium (zorgt mede voor de spieren) en fosfor (ondersteunt de botten) uit voeding.

Ook heeft vitamine D een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het de afweer van het lichaam en draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Geïnteresseerd in vitamine D? Lees dan de volgende literatuur waar een vitamine D tekort in verband wordt gebracht met onder andere een toename van complicaties na een operatie waaronder een slechter herstel na een heupoperatie. Hier en Hier.

Zink speelt een rol bij de normale opbouw (en afbraak) van eiwitten, DNA, koolhydraten en vetten en is goed voor het celdelingsproces. Omdat zink een rol speelt in weefselgroei en ontwikkeling, beoordelen wij zink als bijdrage aan een optimale voorbereiding op een operatie.

Daarnaast levert zink een belangrijke bijdrage aan het behoud van cognitieve functies en een normale hormoonhuishouding.

Literatuur over zink en operaties: hier

Magnesium is een mineraal. Het bevordert de energiestofwisseling in ons lichaam en speelt een rol bij het behouden van sterke spieren.

Magnesium draagt samen met calcium bij aan de instandhouding van sterke botten en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Wanneer er slecht nieuwe cellen aangemaakt kunnen worden, vermindert dit de structuur van nieuwe cellen waardoor het bot sneller kan breken. 

Daarnaast heeft magnesium een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. EPA en DHA zijn goed voor het hart, DHA is goed voor de hersenen.

Geïnteresseerd in omega-3? Lees dan de volgende literatuur waar het gebruik van omega-3 vetzuren in verband wordt gebracht met de snellere wondgenezing na een operatie. Hier

Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine en het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid, voor inwendige huidverzorging. Het voedt de huid van binnenuit.

Daarnaast zorgt vitamine A mede voor ene goede weerstand en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem.

Vitamine C is van belang bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de botten en wat de huid verstevigt en helpt de conditie van de huid te ondersteunen. Bovendien is vitamine C belangrijk voor bloedvaten, ondersteunt het de opname van ijzer, ondersteunt het het immuunsysteem, draagt bij aan fitheid en helpt vermoeidheid te verminderen.

Daarom adviseren wij vitamine C aan te vullen na een operatie. Verder is vitamine C een antioxidant en bevordert het de weerstand tijdens en na fysieke inspanning.

Geïnteresseerd in vitamine C? Lees dan de volgende literatuur waar een tekort aan vitamine C gerelateerd wordt aan een vertraagde wondgenezing en een grotere kans op complicaties bij bepaalde chirurgische ingrepen. Hier en hier.

Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine en is goed voor het skelet. Het draagt bij tot de opname van calcium (zorgt mede voor de spieren) en fosfor (ondersteunt de botten) uit voeding.

Ook heeft vitamine D een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het de afweer van het lichaam en draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Geïnteresseerd in vitamine D? Lees dan de volgende literatuur waar een vitamine D tekort in verband wordt gebracht met onder andere een toename van complicaties na een operatie waaronder een slechter herstel na een heupoperatie. Hier en Hier.

Zink speelt een rol bij de normale opbouw (en afbraak) van eiwitten, DNA, koolhydraten en vetten en is goed voor het celdelingsproces. Omdat zink een rol speelt in weefselgroei en ontwikkeling, beoordelen wij zink als bijdrage aan een optimale voorbereiding op een operatie.

Daarnaast levert zink een belangrijke bijdrage aan het behoud van cognitieve functies en een normale hormoonhuishouding.

Literatuur over zink en operaties: hier

Magnesium is een mineraal. Het bevordert de energiestofwisseling in ons lichaam en speelt een rol bij het behouden van sterke spieren.

Magnesium draagt samen met calcium bij aan de instandhouding van sterke botten en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

Wanneer er slecht nieuwe cellen aangemaakt kunnen worden, vermindert dit de structuur van nieuwe cellen waardoor het bot sneller kan breken. 

Daarnaast heeft magnesium een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.

Voeding na een operatie

Welke voedingsstoffen vul je aan na een operatie?

Na een operatie behoeft het lichaam een andere samenstelling en verhouding van voedingsstoffen.

Om het herstel na een operatie te ondersteunen, adviseren wij de volgende vitamines, en mineralen: vitamine A, vitamine C, vitamine D, zink en magnesium.

In het overzicht hiernaast zie je wat deze voedingsstoffen betekenen voor jouw herstel.

Het voedingssupplement Recover After Surgery bevat al deze vitamines en mineralen.

Voeding is maatwerk

Ieder lichaam is anders

Wil je je persoonlijke behoeftes berekenen en weten of jouw voeding volwaardig is aan de belangrijke vitamine en mineralen?

Je online diëtist kan deze voor je berekenen en samen met jou een praktisch plan opstellen om je optimaal voor te bereiden voor een operatie en het herstel bevorderen!

Daarnaast kunnen wij jou online begeleiding bieden om je optimaal voor te bereiden op je komende operatie.

Handige tips, adviezen en recepten bieden praktische handvatten om optimaal de operatie in te gaan en jouw herstel te bevorderen!

Het dieetadvies van ProFitt wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor iedereen die geopereerd wordt. Het kost voor jou als patiënt dus niets. Wil je hier meer informatie over of ben je geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek met ProFitt?

Laat dan onderstaand jouw gegevens achter.

Blog Voeding

Belang gezonde voeding

  × Whatsapp Helpdesk