Mindset

Mentaal en emotioneel in balans

Mindset

Uit studies blijkt dat psychologische factoren het verloop van ziekte en herstel op korte en lange termijn beïnvloeden. Daarom is het van groot belang dat je mentaal en emotioneel in balans bent als je een operatie ondergaat, zowel voorafgaand aan de ingreep alsook in de herstelperiode erna.

Spanning, stress, angst en onrust zijn verbonden met ons geestelijk welzijn en herstel. Je kunt deze factoren gelukkig wel beïnvloeden.

Wat kun je doen om op een goede manier de operatie in te stappen en je uiteindelijke herstel te bevorderen?

IMG_7536_transparant_Web

Onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’  is het verstandig om voorafgaand aan de operatie al bewust bezig te zijn met je lichaam en je verwachtingen rondom die operatie. Jouw verwachtingen kunnen een enorme impact hebben op het hele proces. Vraag je daarom van tevoren af: wat verwacht ik van de ingreep, van mijn arts, van het herstel, maar ook van het resultaat? Bespreek dit met je arts en kijk samen hoe reëel het is.

Daarnaast vinden er voor en na de ingreep veranderingen plaats in je lichaam, je gevoel, je gedachten en je leefomstandigheden. Het is voor je herstel uitermate belangrijk hier bewust en op een goede manier mee om te kunnen gaan. Kijk vooraf al naar jouw reactie op onverwachte omstandigheden en wat je nodig hebt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Er zijn technieken die je kunnen helpen om te ontspannen en om je bewust te worden van helpende of belemmerende gedachten en gevoelens. Van hieruit kun je leren hoe je hier invloed op kan uitoefenen waardoor je fijner en krachtiger in het leven komt te staan. Denk hierbij aan coaching, ontspanningsoefeningen, mindfulness, yoga en meditatie.

Positieve gevoelens hebben niet alleen een bevorderend effect op hoe je de operatie ingaat, maar ook op hoe je herstel er uitziet. Je lichaam heeft na een operatie tijd nodig om te ‘wennen’ aan de nieuwe situatie. Het vraagt een (tijdelijke) aanpassing op meerdere vlakken. Wanneer het je lukt vanuit groei en opbouw te kijken naar wat er gebeurt, heeft dit een positief effect op je functioneren. Het geeft vertrouwen in je lichaam wat weer leidt tot ontspanning en kalmte. Positief kijken naar jezelf en je omstandigheden kun je leren, als je geïnteresseerd bent in jezelf en je bewust wilt worden van factoren in en om jezelf die je beïnvloeden. Deze investering vraagt aandacht, tijd en ook dat je actief de persoonlijke verantwoordelijkheid voor je herstel op je neemt.

Tenslotte is het belangrijk om inzicht te krijgen in de manier waarop jij met pijn omgaat. Angst voor pijn zorgt voor spanning, stress en verkramping in je lichaam wat uiteraard niet bevorderlijk is voor een optimale genezing. Inzicht in je persoonlijke omgang met pijn en een goed pijnbeleid zullen je helpen bij een voorspoedig herstel.

Een goede voorbereiding doet wonderen in je herstel!

Mentale voorbereiding

Herstel gaat voorspoedig als je een manier vindt om gemakkelijker om te gaan met de veranderde omstandigheden.

Daarom delen onze mindset coaches een aantal tips, zodat jij je mentaal optimaal kan voorbereiden op een operatie.

Factoren die je herstel positief beïnvloeden

Mentale gezondheid

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat bepaalde factoren je herstel kunnen bevorderen. Hiernaast hebben onze experts de belangrijkste factoren op een rijtje gezet.

Het voedingssupplement Recover Prepare bevat een vitamine B complex. Vitamine B activeert je natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan de geestelijke veerkracht.

Iemand die dankbaar is, geniet meer van positieve gevoelens en heeft over het algemeen minder last van negatieve gevoelens, zoals jaloezie, woede of schuldgevoel. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je beter slaapt en zelfs langer leeft.

Hoe kan je dit thuis doen?

Houd elke dag een dagboekje bij en schrijf drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

Meditatie heeft een wetenschappelijk aangetoond positief effect op je welbevinden.

Hoe kan je dit thuis doen?

Neem elke dag 10 minuten om te mediteren. Dit kan heel gemakkelijk met verschillende geleide meditaties op internet of via apps als Headspace en Calm.

Zorg voor een positieve instelling rondom een operatie. Probeer daarbij negatieve emoties zoals angst en stress onder controle te houden. Met name angst voor pijn leidt tot een stressreactie in je lichaam. Dit bevordert je herstel niet. 

Zorg dat je vertrouwen hebt in je arts, maar ook in je eigen lichaam. Je lichaam is in staat zichzelf te herstellen. 

Hulp nodig bij de mentale voorbeiding?

Praktijk EsSenSe

Nu weet je wat allemaal helpend is bij het zo goed mogelijk doorlopen van een operatie en het bevorderen van je herstel. Om jou persoonlijk te ondersteunen op het gebied van Mindset werkt Recover Health samen met EsSenSe. De therapeuten en coaches van Team EsSenSe zijn gespecialiseerd om mensen hierbij te begeleiden. Dit doen we in een traject voorafgaand aan de operatie en ook daarna.  Je kan dus ook bij ons terecht als jouw operatie al is geweest. We dragen gezamenlijk een brede visie op gezondheid waarbinnen iedereen een eigen specialisatie heeft. Wanneer je je aanmeldt kijken we naar jou als persoon, naar de operatie die je krijgt (of had), wat je nodig hebt en wie hier het beste bij aansluit.

In de meeste gevallen wordt de ondersteuning van EsSenSe vergoed door de zorgverzekeraar. Wil je hier meer informatie over of ben je geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek met EsSenSe?

Laat dan onderstaand jouw gegevens achter.

Niet alleen een positieve mindset kan de opnameduur verkorten en het risico op complicaties verminderen, het is ook belangrijk een goede voedingstoestand en voldoende spiermassa op te bouwen. Meer informatie over deze onderwerpen vind je op onze pagina’s over Voeding en Beweging.

Mindset

De effecten van een positieve mindset

De kracht van kiezen

Het leven is een aaneenschakeling van het maken van keuzes. Van meer oppervlakkige keuzes tot beslissingen die consequenties hebben voor een langere tijd. De vraag

Lees verder »
    × Whatsapp Helpdesk