Ingrediënten Prepare & After

Waarom is R-Support Prepare goed voor je?

Per dosering

Ingredïenten Prepare

Wei-eiwitconcentraat (bevat melk) (wei-eiwitconcentraat (bevat melk), emulgator: zonnebloemlecithine); inuline; natuurlijke smaak; magnesiumzouten van citroenzuur; calciumlactaat; calciumgluconaat; verdikkingsmiddelen: xanthaangom, guargom;
natriumchloride; zoetstoffen: steviolglycosiden uit stevia, sucralose; zinkbisglycinaat; vitamine D3 (cholecalciferol); koperbisglycinaat; vitamine B12 (cyanocobalamine); vitamine B1 (thiamine HCl); vitamine B2 (riboflavine)

FAQ

Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Elk antioxidant heeft zijn eigen, specifieke werking. Voorbeelden van antioxidanten zijn seleen, vitamines C en E.

Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid. Zo leveren seleen, vitamine C en E een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in cellen. Vrije radicalen ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam.

In welke voeding zitten antioxidanten?
Antioxidanten zitten hoofdzakelijk in groente en fruit binnen maar we krijgen ze ook binnen door het eten van noten, peulvruchten en olijfolie. 

Goede bronnen van antioxidanten zijn:

Fruit: druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen

  • Groente: boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine, rode uien

Wanneer je jouw hoeveelheid antioxidanten een boost wil geven, probeer dan:

  • Ten minste 1-2x per week donker groene bladgroente te eten, aangevuld met minstens een van de andere bovengenoemde groentes
  • Ten minste 1-2x per week roodfruit, zoals bessen, frambozen, bramen en aardbeien te eten en aanvullend 1x een van de andere bovenstaande (gedroogde)fruitsoorten.
    TIP: In de winterperiode zijn de rode, zomervruchten ook in de diepvries te verkrijgen. Dit is net als vers een goede optie.
  • Dagelijks 1 handje ongezouten noten te nemen

Hier is bewust voor gekozen omdat de behoefte van je lichaam anders is voorafgaand aan een operatie dan tijdens het herstel van een operatie. De samenstelling van vitamines en mineralen is op deze twee periodes aangepast.

Recover Prepare bevat bijvoorbeeld vitamine B en Recover After Surgery niet. Dit komt omdat wij het belangrijk vinden om voorafgaand aan een operatie een eventueel tekort aan B-vitaminen aan te vullen.

Zo zijn zowel vitamine B1 (Thiamine), B12 én B6 van belang voor het zenuwstelsel en ze bevorderen de energiestofwisseling. Vitamine B1 ondersteunt het hart, vitamine B12 speelt een rol in weefselgroei en -ontwikkeling en B6 levert een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren.

Ja. Ook al heb je een evenwichtig en gezond eetpatroon, het is haast onmogelijk om op basis hiervan alle voedingsstoffen die in Recover zitten in dezelfde mate binnen te krijgen. Sommige ingrediënten overstijgen bewust de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (maar nooit de aanvaardbare bovengrens) omdat mensen rondom een operatie meer verbruiken dan normaal. De meeste wetenschappelijke onderzoeken waar naar gerefereerd wordt op deze website zijn ook verricht met dezelfde doseringen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid overstijgen.

Iedereen kent vast wel iemand die minder vlees is gaan eten, maar is dat wel altijd zo verstandig? En wat voor een invloed kan dat hebben op de geplande operatie?

Wanneer je een goed uitgebalanceerd eetpatroon hebt en het vlees vervangt voor juiste andere voedingsmiddelen hoeft dit geen probleem te zijn. Dit is helaas niet altijd zo gemakkelijk. Hieronder lichten we een aantal belangrijke voedingsstoffen toe waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen voor vegetarisch en veganistisch:

Eiwitten:
De kwaliteit van plantaardige eiwitten is anders dan die van dierlijke eiwitten. Omdat deze plantaardige eiwitten, uit bijvoorbeeld sojaproducten, peulvruchten en noten, minder op onze lichaamseigen eiwitten lijken, heb je hier meer van nodig. In verhouding heb je met een vegetarische voeding 1,2 keer meer eiwitten nodig dan wanneer vlees eet. Bij een veganistische voeding is dit zelfs 1,3 keer meer!

Wanneer je bijvoorbeeld een bonenburger als vleesvervanger eet samen met aardappelen en groente, dan kom je niet zomaar aan de voorschreven 20 gram eiwitten per maaltijd.

Wil jij weten of je alle essentiële eiwitten in voldoende mate binnenkrijgt? Neem dan contact op met je online diëtist. Deze kan de hoeveelheid en soort eiwitten voor je berekenen en samen met jou een praktisch plan opstellen om je optimaal voor te bereiden op een operatie en het herstel bevorderen!

IJzer:
IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in ons eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en is beter beschikbaar voor het lichaam dan non-heemijzer, welke in plantaardige producten zit.

Ijzer is goed voor de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Een ijzertekort uit zich vooral in moeheid en bloedarmoede. Dit kun je juist niet goed gebruiken voor en na een operatie. In een vegetarisch eetpatroon kun je non-heemijzer binnenkrijgen uit: donkergroene bladgroente, volkorengraanproducten, peulvruchten, noten, appelstroop en gedroogde abrikozen.

Vitamine B12
Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Als vegetariër kun je voldoende vitamine B12 uit zuivel en eieren halen. Als veganist wordt dit erg lastig en dien je extra vitamine B12 te slikken. Maar waarom is vitamine B12 zo belangrijk? Vitamine B12 is van belang voor de vorming van rode bloedcellen en goed voor het zenuwstelsel. 

Omega-3-vetzuren:
Deze essentiële vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken.
Naast dat je omega 3 uit vette vis kunt halen, zitten er ook omega 3- vetzuren in lijnzaad, walnoten en diverse algen.

Je lichaam is niet in staat om grote hoeveelheden eiwitten in één moment op te nemen.

Na een eiwitrijke maaltijd met een grote portie kipfilet, bonen en rijst is het bijvoorbeeld niet handig om aansluitend kwark als toetje te nemen. De extra eiwitten die je lichaam op datzelfde moment binnenkrijgt, die niet benut worden als bouwstoffen voor lichaamscellen, worden uiteindelijk omgezet naar vet.

Het is het beste om per maaltijdmoment minimaal 20 gram eiwitten te consumeren.1 Deze 20 gram eiwitten zitten bijvoorbeeld in:

  • 200 gr magere kwark
  • 350 ml magere yoghurt + 1 sneetje brood met hartig beleg (eitje/ mager vleeswaren/ kaas)
  • 3 sneetjes volkorenbrood + mager vleeswaren zoals kipfilet, ham, rosbief, fricandeau

100g vlees/ kip/ vis

Afhankelijk van de behoefte, die naar mate het ouder worden sterk toeneemt, en de combinatie met fysieke activiteiten kan deze behoefte oplopen tot 40 gram per maaltijd.2,3

1 Nederlands tijdschrift voor voeding en diëtetiek (2020) 75 (4)

Vandaag de dag gebruiken veel mensen supplementen/vitaminepillen ter aanvulling op hun huidige voedingspatroon. Vaak onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Maar klopt dat eigenlijk wel? Is het daadwerkelijk zo dat supplementen nooit kwaad kunnen?

Naar de voordelen en nadelen van het nemen van supplementen van bepaalde voedingsstoffen wordt veel onderzoek gedaan.  Er is voor een aantal vitamines en mineralen daadwerkelijk vastgesteld dat een te hoge inname schadelijk kan zijn voor de gezondheid 2. We spreken van een te hoge inname, wanneer de inname aan vitamines/mineralen hoger is dan de aanvaardbare bovengrens. De aanvaardbare bovengrens (dus niet hetzelfde als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is de grens waarboven een voedingsstof schadelijk kan worden voor je gezondheid 1.

Jouw behoefte van diverse voedingstoffen ligt voor en na een operatie hoger dan in een ‘’normale’’ situatie. Waarom dat zo is, kun je hier lezen. Om deze reden overschrijden de producten van Recover de ADH, ofwel algemene dagelijkse hoeveelheid. Echter komt de hoeveelheid vitaminen en mineralen niet boven de aanvaardbare bovengrens, waardoor negatieve effecten onwaarschijnlijk zijn.

Neem niet zomaar aanvullende supplementen maar overleg eerst met een professional zoals een ProFitt diëtist. Het is namelijk erg zonde als je goede bedoelingen averechts werken.

Er zijn wel duizenden verschillende multivitaminen op de markt. Voor ieder lichamelijk kwaaltje én voor iedere leeftijdscategorie kun je bij menig drogist van alles op de kop tikken.

De samenstelling, dosering en kwaliteit van deze multivitaminen schelen enorm. Voor sommige multivitaminen wordt de hoofdprijs gevraagd omdat er een hoge concentratie van een bepaalde vitamine in zit, terwijl hier maar een klein deel van opgenomen kan worden in het lichaam. Let op: Supplementen kunnen vervuild zijn met verboden stoffen. De Nederlandse voedsel en warenautoriteit kan helaas niet de capaciteit leveren om alle supplementen uitvoerig te testen.

Hetzelfde geldt voor eiwitshakes. Hierin vind je een groot scala van soorten eiwitshakes. Deze verschillen qua aminozuren, de soorten bouwstenen waaruit een eiwit is opgebouwd, als qua eventuele toevoegingen erg van elkaar. 

Het voedingssupplement Recover bevat verschillende voedingsstoffen als proteïnen, vitaminen en mineralen. Dit is een samenstelling van onder andere vitamine D, zink en magnesium, voedingsstoffen die je kunt aanvullen voor en na een operatie. Recover dient als aanvulling op een gezond dieet.