Jouw herstel na het verwijderen van de baarmoeder

baarmoeder verwijderen herstel

Jouw herstel na het verwijderen van de baarmoeder

Voor veel mensen is een operatie iets “engs”, of iets waar ze zichzelf van te voren graag zo goed mogelijk over willen inlezen. Een baarmoederverwijdering is hier geen uitzondering op, integendeel, deze operatie zal door veel vrouwen als zodanig ingrijpend ervaren worden dat ze waarschijnlijk met veel vragen zitten. Met name vragen over het herstel kunnen nooit met 100% zekerheid beantwoord worden; iedereen herstelt immers anders en hoewel een arts in zijn of haar voorspelling zoveel als mogelijk rekening houdt met jouw persoonlijke omstandigheden, is het nooit mogelijk om de herstel route bij voorhand al 100% uit te stippelen. 

Toch kan het al heel geruststellend zijn als je jezelf in ieder geval al een beetje kunt inlezen in de weg die voor je ligt. Dit snappen wij heel goed en daarom vinden we het belangrijk om je te voorzien van richtlijnen/ algemene informatie rondom een baarmoederverwijdering en het herstel na het verwijderen van de baarmoeder.

Wanneer is het verwijderen van de baarmoeder noodzakelijk?

Wanneer een arts besluit dat het noodzakelijk is om de baarmoeder te verwijderen, kan dit diverse oorzaken hebben. Vaak gaat het om langdurige vaginale- of menstruatieklachten, die voor veel pijn en hevige bloedingen zorgen. Daarnaast is kanker in de baarmoeder regio een helaas nog regelmatig voorkomende oorzaak van baarmoeder verwijderingen. Deze ingrepen zijn erg ingrijpend en zullen niet zonder enige noodzaak uitgevoerd worden.

De baarmoeder kan op diverse manieren verwijderd worden. De manier wordt met name bepaald door de ernst van de klachten. Ook bepalen de klachten wat er precies verwijderd wordt. In veel gevallen kunnen de eierstokken en de eileiders bijvoorbeeld blijven zitten. Een baarmoeder kan door middel van een buikoperatie, kijkoperatie of via de schede verwijderd worden.

Oorzaken voor het verwijderen van de baarmoeder:

 • Hevige menstruatieklachten
 • Hevige pijn in de onderbuik
 • Kanker in de baarmoeder
 • Verzakking van de baarmoeder
 • Vleesbomen
 • Endometriose
 • Adenomyose 

Bereid je lichaam voor op het herstel na een baarmoederverwijdering

Gedurende het herstel na een baarmoeder verwijdering vraagt je lichaam om bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen vormen de bouwstenen die je lichaam inzet om het lichamelijk herstel te bevorderen en de wonden te helen. Daarnaast is het belangrijk dat je immuunsysteem goed blijft draaien na de operatie. Dit verkleint de kans op complicaties en zorgt ervoor dat je tijdens je tijd in het ziekenhuis of de periode van bedrust een stuk weerbaarder wordt voor ziektes en infecties.

De herstelperiode na het verwijderen van de baarmoeder

De herstelperiode na het verwijderen van de baarmoeder verschilt voor iedere vrouw. Wel zijn er een aantal “normen” die in veel van de gevallen terugkomen én een aantal basisrichtlijnen waar een vrouw zich tijdens het herstel aan moet houden. Wat betreft de normen is het zo dat de eerste paar dagen na de operatie nog als onprettig ervaren kunnen worden. De vrouw voelt in deze periode pijn aan de wonden en de buik en krijgt pijnstilling om deze pijn te verminderen. Na een dag of vijf voelen de meeste patiënten zich weer beter en kun je weer langzaam richting thuis. Het laten van winden is een belangrijke indicator om te zien dat het lichaam herstelt van de operatie. Dit laat immers zien dat de darmen weer normaal werken. Onder begeleiding van een arts, verpleger of fysiotherapeut zul je al vrij snel aan het bewegen en aan je ademhaling werken.

Eenmaal thuis moet je rekenen op vier tot zes weken aan herstel. Hierbij geldt dat je drie tot vier weken geen inspanning mag verrichten (sporten, geslachtsgemeenschap, tillen) en je lichaam en ontlasting goed in de gaten moet houden. Blijft de pijn lang aanhouden, of heb je het gevoel dat er iets nog niet helemaal goed is? Neem dan contact op met je gynaecoloog.

Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig rondom het herstel na het verwijderen van de baarmoeder

Tijdens het herstel na het verwijderen van de baarmoeder vraagt het lichaam om bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede werking van het immuunsysteem en vormen de bouwstenen voor jouw herstel na de operatie. Onder andere de volgende voedingsstoffen kan jouw lichaam niet missen in het traject rondom een operatie:

 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Zink
 • Koper
 • Magnesium
 • Proteïnen
 • Omega 3
 • Glucosamine

Vitamine B

Vitamine B1, B6 en B12 bevorderen de geestelijke balans en de mentale performance. De B vitaminen hebben lichamelijk gezien invloed op je energie, het hart en het zenuwstelsel. Vitamine B12 speelt daarnaast ook een rol in het celdelingsproces en vitamine B6 draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem.

Vitamine C

Bij een baarmoederverwijdering maakt de arts meerdere incisies. De wonden die hierdoor ontstaan moeten in de herstelperiode genezen en vormen littekens. Hoe mooi deze littekens genezen (en hoe (on)zichtbaar ze dus zullen zijn) hangt af van de gezondheid van je huid. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen en zorgt er via die weg voor dat de huid van binnenuit versterkt wordt. 

Proteïnen

Tijdens het herstel na het verwijderen van de baarmoeder zul je minder actief zijn dan normaal. Afhankelijk van de impact die de operatie op jouw lichaam had, kan het zelfs voorkomen dat de arts bedrust voorschrijft. Weinig bewegen en veel liggen klinkt misschien aantrekkelijk, maar het heeft een grote, veelal negatieve, impact op je spieren. Je spiermassa neemt bijvoorbeeld al aanzienlijk af na zelfs een korte periode van minimale inspanning. Het binnenkrijgen van voldoende proteïnen draagt enerzijds bij aan de instandhouding van spieren. Anderzijds dragen ze bij tot de groei van spiermassa.

Zink

Zink is tijdens de herstelperiode na een baarmoeder verwijdering op diverse vlakken belangrijk. Zo beschermt zink de gezonde cellen en het gezonde weefsel. Zo ondersteunt zink het herstellende vermogen van de huid en draagt het bij aan de instandhouding van een normale huid. Daarnaast heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem én het draagt bij aan het behoud van cognitieve functies.

Recover shakes

Je lichaam levert tijdens het verwijderen van de baarmoeder en gedurende de herstelperiode na de verwijdering van de baarmoeder een topprestatie. Om je in deze periode zo optimaal mogelijk te laten presteren is het belangrijk om goed te eten en zowel vóór- als na het verwijderen van de baarmoeder te blijven bewegen. Dit natuurlijk binnen de richtlijnen die jouw arts je gegeven heeft.

Goed eten is gedurende dit traject heel belangrijk. Het bevordert niet alleen het herstel, maar verkleint ook de kans op complicaties en kan resulteren in een kortere opnameduur in een revalidatie-/herstelkliniek. Goed eten betekent dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw lichaam nodig heeft om goed te herstellen na het verwijderen van de baarmoeder. De Recover shakes zijn een goede aanvulling op een gevarieerd eetpatroon. Recover Prepare bevat mineralen, vitaminen en eiwitten als aanvulling op een normaal dieet. Het is belangrijk dat je deze voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt voordat de baarmoeder verwijdert wordt. Recover After Surgery bevat de mineralen, vitaminen en eiwitten die jouw lichaam nodig heeft in de periode van het herstel na het verwijderen van de baarmoeder.

Heb jij vragen over de Recover shakes? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch of per mail. Wij helpen je graag!