Jouw herstel periode na een bypassoperatie

Bypass Operatie Herstel | R-Support

Bypass operatie herstelperiode

Na een bypass operatie heeft jouw lichaam tijd nodig om te herstellen. Wat is een bypass operatie precies? Een bypass operatie is een operatie die wordt uitgevoerd bij vernauwingen in de kransslagaders van het hart. Er wordt een omleiding gemaakt om de vaten heen die ernstig vernauwd zijn zodat het hart meer zuurstof krijgt. Deze omleiding, oftewel bypass, wordt gemaakt met een (slag)ader van jouw lichaam die je kunt missen. Dat betekent dat de vernauwing in die kransslagader blijft, maar door de omleiding stroomt er genoeg zuurstofrijk bloed naar de hartspier. Zodra de bypass operatie heeft plaatsgevonden, kun je werken aan je herstel.

Hoe lang is het herstel na een bypass operatie?

Het is belangrijk om te realiseren dat bij iedereen het herstel na een bypass operatie anders kan verlopen. Daarnaast ligt het eraan of een bypass operatie is uitgevoerd op een kloppend of op een stilstaand hart. De verblijfsperiode in het ziekenhuis van een bypass operatie op een kloppend hart is korter dan de traditionele bypass operatie op een stilstaand hart. Na het ontslag uit het ziekenhuis zou jij je binnen vier tot zes weken beter moeten voelen.

R-Support - Herstel Bypass Operatie

Hoe ziet de herstelperiode na een bypass operatie eruit?

Na een bypass operatie kun je gedurende je herstel klachten ervaren, zoals pijn bij het ademhalen of hoesten, vermoeidheid, pijn in de borststreek, tijdelijk verward en sneller emotioneel. Het is belangrijk om te weten dat deze klachten normaal zijn en meestal vanzelf verdwijnen. Raadpleeg wél de huisarts als je koorts hebt, de pijn aan de wond erger is geworden, als de operatiewond rood, dik en pijnlijk is of als er vocht uitkomt, bij toenemende kortademigheid, toenemend hoesten en het opgeven van slijm of als je een snelle of onregelmatige hartslag hebt. 

Gedurende het herstel na een bypass operatie moet je medicijnen blijven slikken en gezond leven. Dit is ter voorkoming van nieuwe vernauwingen in de kransslagaders. Daarnaast zou je na 4 weken kunnen beginnen met hartrevalidatie. Dit helpt je niet alleen bij fysiek herstel, maar ook bij je mentaal herstel. Hier ga je je conditie verbeteren en je grenzen weer verleggen. Je wordt ook geholpen als je eventuele angst hebt ontwikkeld voor inspanning, zodat deze minder wordt. Een verwijzing voor hartrevalidatie krijg je van de cardioloog.

Wat kun je doen tijdens het herstel van een bypass operatie?

Tijdens het herstellen van een bypass operatie kan het zijn dat je steunkousen moet dragen. Als er een ader uit het been is gebruikt draag je deze de eerste paar weken. Dit is meestal tot 6 weken na de operatie. Steunkousen helpen om het vocht uit het been beter af te voeren gedurende de dag. Als je naar bed gaat moeten deze uit. 

Gedurende eerste 6 weken van je herstelperiode mag je geen zware dingen tillen of kracht zetten. Dagelijkse activiteiten moet je rustig en langzaam opbouwen. Ook sporten kan de eerste paar weken nog niet. Overleg tijdens je afspraak met de cardioloog wanneer je weer mag beginnen met sporten. Houd er ook rekening mee dat je de eerste tijd nog niet mag autorijden. Bespreek met je cardioloog wanneer het verstandig zou zijn om weer de weg op te gaan. Het is daarnaast mogelijk om na 6 weken op vakantie te gaan, maar ook dit moet je overleggen met je cardioloog. Blijf dus gedurende je herstel na een bypass operatie in contact met je cardioloog om te kijken wat je wel of nog niet kan doen.

Recover shakes

Je lichaam levert een topprestatie tijdens een bypass operatie en gedurende de periode van herstel na een bypass operatie. Om je lichaam te helpen is het van belang om goed te eten en te bewegen voor en na de bypass operatie. Goed eten is extreem belangrijk omdat dit niet alleen het herstel bevordert maar ook de kans op complicaties vermindert en de opnameduur in een kliniek verkort. Voldoende voedingsstoffen die jouw lichaam het meest nodig heeft is dus belangrijk. Als aanvulling op een gezond voedingspatroon kun je de R-Support Recover shakes gebruiken. R-Support Recover Prepare bevat de mineralen, vitaminen en eiwitten die een aanvulling zijn op een normaal voedingspatroon. Deze zijn extra belangrijk voor dat je een bypass operatie ondergaat. R-Support Recover After Surgery bevat de mineralen, vitaminen en eiwitten die jouw lichaam nodig heeft in de periode van je herstel na een bypass operatie. 

Heb jij vragen over de R-Support shakes? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch of per mail. Wij helpen je graag!