Jouw herstel periode na een operatie aan de dikke darm

dikke darm operatie herstel

Herstellen na een operatie aan de dikke darm

Staat er binnenkort een operatie aan de dikke darm op de planning? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoe lang het duurt voordat je na de operatie weer “normaal” kunt functioneren. Tijdens een gesprek met de arts heb je meer informatie gekregen over de herstelperiode na de operatie, maar je bent ook benieuwd hoe je ervoor kunt zorgen dat je optimaal voorbereid de operatie in kunt gaan. Wij leggen je graag uit hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw lichaam helemaal voorbereid is op een dikke darm operatie.

Na een operatie aan de dikke darm zet je lichaam zich in om de wond te herstellen. Voor dit proces zijn zowel tijd als relatieve rust nodig. Je lichaam vecht tegelijkertijd echter ook tegen verschillende indringers die kunnen zorgen voor ontstekingen. Om je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden om de dikke darm operatie en het herstel na de operatie, is het belangrijk dat je fit bent. Goed op je voeding letten en voldoende bewegen in aanloop naar de operatie zorgen ervoor dat je in een goede vorm de operatiekamer in gaat. Door goed te letten op de vitaminen, mineralen en proteïnen die je binnenkrijgt, kun je jouw herstel dus bevorderen.

Wanneer onderga je een dikke darm operatie?

Wanneer je een aandoening aan de dikke darm hebt, kan een arts na een endoscopie besluiten dat het nodig is om te opereren. Dikke darm operaties komen regelmatig voor bij aandoeningen als de ziekte van Crohn, ontstekingen aan het slijmvlies, het Lynch syndroom, FAP of darmkanker. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en de locatie waar het kwaal zich bevindt in de anderhalve meter lange dikke darm, kan een arts besluiten dat het nodig is om een deel van de dikke darm, of de gehele dikke darm te verwijderen. De omvang van de ingreep is mede verantwoordelijk voor de lengte van het herstel. 

Een operatie aan de dikke darm kan op twee manieren plaatsvinden. Allereerst kan het door een snee in het onderste deel van de buik (een open operatie). Daarnaast kan de operatie in de vorm van een kijkoperatie uitgevoerd worden. 

Bereid je lichaam voor op de hersteltijd

Wanneer je herstelt na een dikke darm operatie, heeft je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig die het om kan zetten in bouwstenen om bijvoorbeeld de wond te helen. Deze voedingsstoffen zorgen er daarnaast voor dat het immuunsysteem goed blijft werken, waardoor de kans op complicaties na de operatie een stuk kleiner wordt. Wil je goed voorbereid aan het herstel na een dikke darm operatie beginnen? Zorg er dan voor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo zorg je ervoor dat je immuunsysteem in een goede staat is en leg je alvast de juiste bouwstenen klaar voor het herstel.

De herstelperiode na een dikke darm operatie

Nadat je de operatiekamer uitkomt, breng je na de meeste dikke darm operaties meerdere dagen door in het ziekenhuis. Hier zullen verpleegkundigen je lichamelijke functies goed in de gaten houden en je helpen met je lichamelijke verzorging. Om ervoor te zorgen dat je er lichamelijk en conditioneel niet op achteruit gaat, volg je meestal een speciaal opgesteld herstelplan. Hierin wordt je vaak ondersteund door de arts, verpleegkundigen en eventueel een fysiotherapeut.

Waar je na een dikke darm operatie voorzichtig mee moet zijn, is het innemen van voeding. Je darmen kunnen na een dergelijke operatie er van streek zijn, waardoor je voedingspatroon stapsgewijs van vloeibaar tot vast opgebouwd dient te worden. In het ziekenhuis zullen de verpleegkundigen en de arts je hierover adviseren. Wanneer je naar huis gaat ontvang je meestal een advies over de maaltijden die je de komende periode mag eten. Raadpleeg voor een nauwkeurig dieetadvies na een darmoperatie altijd je arts of diëtist. 

Naast voeding is ook beweging heel belangrijk na een dikke darm operatie. Het ziekenhuispersoneel zal je vanaf dag 1 na de operatie aansporen om iedere dag een beetje meer te bewegen. Ook worden de meeste slangetjes na enkele dagen weer verwijderd en kun je de rest van je verblijf in het ziekenhuis besteden aan het aansterken. Bij de meeste dikke darm operaties mag je na 5-7 dagen, met een aantal adviezen op zak, weer naar huis.

Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig rondom het herstel na een dikke darm operatie?

Tijdens de hele periode rondom een dikke darm operatie vraagt het lichaam om bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede werking van het immuunsysteem en vormen de basis voor het herstel. Enkele belangrijke voedingsstoffen die jouw lichaam in deze periode niet kan missen zijn:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Zink
  • Koper
  • Magnesium
  • Proteïnen
  • Omega 3
  • Glucosamine

Vitamine B

Vitamine B1, B6 en B12 zijn gunstig voor de mentale performance na een operatie. Lichamelijk hebben de B vitaminen invloed op de energielevels, het hart en het zenuwstelsel. Vitamine B12 speelt daarnaast een belangrijke rol in het celdelingsproces en vitamine B6 draagt bij aan de werking van het immuunsysteem.

Vitamine C

Tijdens een dikke darm operatie maakt de arts een of meerdere sneetjes. De wonden die hierdoor zowel inwendig als extern ontstaat moeten in de herstelperiode genezen. Of deze wonden mooi genezen hangt onder andere af van de gezondheid van je huid. Vitamine C draagt bij aan de vorming van Collageen en zorgt er zo voor dat de huid sterk en gezond blijft.

Proteïnen

Hoewel je al snel na de operatie aangespoord wordt om weer te bewegen, zul je in de periode na een dikke darm operatie minder actief zijn dan normaal. Zware inspanningen of het tillen van voorwerpen zullen de komende periode uit den boze zijn en sporten zal de komende tijd al helemaal niet gaan zoals je het gewend bent. Deze periode van minimale inspanning zal een aanzienlijke impact hebben op je spiermassa. Door voldoende proteïnen in te nemen zorg je ervoor dat je spiermassa redelijk in stand blijft. Daarnaast draagt proteïne bij aan de groei van spiermassa, waardoor je weer snel op je oude niveau terug zult keren wanneer het herstel voltooid is.

Zink

Zink is tijdens de periode van herstel na een dikke darm operatie op diverse vlakken belangrijk. Zink beschermt de gezonde cellen en gezonde weefsel. Het ondersteunt het herstellende vermogen van de huid en draagt bij aan de instandhouding van een normale huid. Verder heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt het bij aan het behoud van cognitieve functies.

Recover shakes

Je lichaam levert een topprestatie tijdens een dikke darm operatie en gedurende de periode van herstel na een dikke darm operatie Om je lichaam te helpen is het belangrijk om goed te eten in de aanloop naar de operatie ook om goed te bewegen en fit te blijven. Afhankelijk van de ingreep aan de dikke darm kun je na de operatie weer langzaam beginnen met bewegen en eten. Goed eten is extreem belangrijk omdat dit het herstel bevordert, de kans op complicaties verkleint en de opnameduur in een kliniek kan verkorten. Goed eten houdt in dit geval in dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die in de herstelperiode nodig heeft. Als aanvulling op een gezond voedingspatroon kun je de Recover shakes gebruiken. Recover Prepare bevat mineralen, vitaminen en eiwitten als aanvulling op een normaal voedingspatroon die extra belangrijk zijn voordat je een dikke darm operatie ondergaat. Recover After Surgery bevat de mineralen, vitaminen en eiwitten die jouw lichaam nodig heeft in de periode van het herstel na een dikke darm operatie. Raadpleeg na een (dikke) darm operatie altijd je arts voor advies omtrent het gebruik van R-Support.

Heb jij vragen over de Recover shakes? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch of per mail. Wij helpen je graag!