Jouw herstel periode na een meniscusoperatie

R-Support - Herstel na een meniscus operatie

Herstellen na een meniscus operatie

Een scheur in je meniscus kan heel vervelend zijn. Je kunt dit krijgen door een verkeerde draaibeweging van je knie of door het verouderen van de meniscus waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. Bij een scheur in de meniscus ervaar je lokale pijn en kan het zijn dat je een klikkend gevoel hebt zodra het gescheurde stukje verspringt. Je kunt het gevoel hebben dat je knie heel instabiel is. Dat komt omdat de functie van de meniscus bestaat uit het opvangen van de schokken, stabiliteit en smering aan het kniegewricht. Een gescheurde meniscus geneest moeilijk omdat het voor het grootste deel niet doorbloed is. Tijdens de operatie wordt afhankelijk van de leeftijd, omvang en eerdere behandelingen gekozen voor het verwijderen van de meniscus of voor het hechten van het gescheurde gedeelte. Hoe het herstel verloopt hangt af van de ingreep.. Als de meniscus volledig verwijdert wordt is er geen beperking voor het buigen van de knie. Bij een meniscus operatie waar de meniscus gehecht wordt, is de herstelperiode langer.  

Wat is een meniscus operatie?

Een meniscus operatie kan gebeuren op twee manieren: 

  • de meniscus wordt verwijdert 
  • het gescheurde gedeelte van de meniscus wordt gehecht

De keuze is heel erg afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de omvang van de schade, en eerdere behandelingen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar hoe lang de klachten er al zijn, hoe pijnlijk deze zijn, of de patiënt een actieve sporter is, en of er letsel aan de voorste kruisband is. Het verwijderen van een gedeelte van de gescheurde meniscus gebeurt middels een kijkoperatie. In de meeste gevallen wordt niet meer dan 20% van de meniscus verwijdert. Als ervoor gekozen wordt om de meniscus te hechten, dan wordt dit meestal gedaan wanneer de meniscus is gescheurd langs de buitenrand. Deze kan hier makkelijker terug gehecht kan worden. Het herstel na de meniscus operatie waar de arts een gedeelte verwijdert zal makkelijker verlopen dan het herstel na een meniscus operatie waar gewerkt is met hechtingen.

R-Support - Herstel na meniscus operatie

Hersteltijd na een meniscus operatie

Na een meniscus operatie is het belangrijk om niet te veel gewicht te plaatsen op je knie. Je mag gedurende de eerste 2 maanden de knie gedeeltelijk belasten, maar je moet het wel rustig aandoen en luisteren naar jouw lichaam. Daarnaast mag je de eerste 3 maanden je knie niet maximaal buigen en strekken. Na 2 maanden begin je rustig met krachtoefeningen en na 4 tot 6 maanden is het mogelijk om weer te gaan sporten. Wanneer je weer kunt gaan werken is afhankelijk van het werk dat je doet. Dit kun je het beste met de chirurg overleggen tijdens de controle. 

Wat mag gedurende het herstel na een meniscus operatie?

Gedurende de herstelperiode na een meniscus operatie kun je niet alles zelf doen. Je mag de knie gedeeltelijk belasten, maar hierbij is het belangrijk om ook voldoende rustmomenten te pakken. Gebruik indien nodig elleboogkrukken zodat deze je kunnen ondersteunen tijdens het bewegen. In de herstelperiode kun je de loopafstand geleidelijk opbouwen. Let hierbij wel op of er eventuele klachten zoals pijn of zwelling optreden. Indien dit het geval is kun je het beste een paar keer per dag koelen. Doe dit maximaal 15 minuten per keer terwijl je het been hoog houdt. Dit zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. In overleg met de chirurg kun je bekijken of er fysiotherapie nodig is om het herstel te bevorderen. Na ongeveer 2 maanden begin je met krachtoefeningen en daarna kun je geleidelijk ook weer gaan sporten. 

Recover shakes

Na een meniscus operatie levert je lichaam een topprestatie, maar ook gedurende het herstel van deze operatie. Om je lichaam te helpen is het van belang om goed te eten en, als het mogelijk is, te bewegen voor en na de meniscus operatie. Goed eten is niet alleen belangrijk om het herstel te bevorderen maar ook om de kans op complicaties te minimaliseren en de opnameduur te verkorten. Voldoende voedingsstoffen die jouw lichaam het meest nodig heeft is dus belangrijk. Als aanvulling op een gezond voedingspatroon kun je de R-Support Recover shakes gebruiken. R-Support Recover Prepare bevat mineralen, vitaminen en eiwitten als aanvulling op een normaal voedingspatroon die extra belangrijk zijn voordat je een meniscusoperatie ondergaat. R-Support Recover After Surgery bevat de mineralen, vitaminen en eiwitten die jouw lichaam nodig heeft in de periode van het herstel na een meniscusoperatie.

Heb jij vragen over de Recover shakes? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch of per mail. Wij helpen je graag!