Het immuunsysteem

Het immuunsysteem: belangrijker dan ooit

Bent u ook altijd verkouden als het winter wordt? Bent u vaak vermoeid? Heeft u last van sombere gedachtes? Of heeft u wel eens last van ontstekingen in het lichaam? Dit zijn zomaar een aantal symptomen die voorkomen bij een verstoord immuunsysteem.

Het is belangrijker dan ooit om goed voor het lichaam te zorgen door de inname van voldoende voedingsstoffen en een leefstijl die de natuurlijke leefstijl zo dicht mogelijk benadert.

 

 

KPNI

Vanuit de kPNI (klinische-psycho-neuro-immunologie) wordt er op een bepaalde manier naar klachten gekeken. Zo zijn er 2 systemen in ons lichaam die veel energie vergen: ons brein en ons immuunsysteem. Die strijden samen om de meeste energie.

Bij een normaal werkend immuunsysteem is dit geen probleem, die doet voornamelijk ’s nachts zijn werk, als u ligt te slapen. Het wordt een energie rovend proces wanneer deze overdag aan staat.

Heden ten dage is ons immuunsysteem over de gehele linie ietwat verzwakt. U zou kunnen zeggen door onze sedentaire/passieve leefstijl. We hebben het TE goed: voedsel in overvloed, we leven van verwarming naar verwarming en als het dan een keer winter wordt zijn we al snel verkouden en ziek, we zitten steeds vaker en bewegen dus steeds minder, ons brein is overprikkeld door de massa aan informatie via alle mogelijke kanalen enzovoorts.

De evolutie heeft het 200.000 jaar geleden niet zo bedoeld met de eerste homo sapiens. We zijn te ver weg aan het raken van onze biologische betekenis. Een groot aantal van de moderne Westerse ziektebeelden zoals diabetes type 2, depressie, chronisch vermoeidheid syndroom, burn-out, allergie of laaggradige ontstekingen ontstaan natuurlijk niet zomaar. De vraag is dan altijd: waardoor ontstaan deze klachten?

Om u hierbij te helpen is het goed om te weten dat onze eerste barrières: de slijmvliezen (in onze neus, mond, keel, maag/darmen, hersenen en de huid) worden gevormd tijdens de zwangerschap en met de natuurlijke geboorte. Het liefst krijgen we daarna zo lang mogelijk borstvoeding in verband met bepaalde voedingsstoffen. Deze natuurlijke stoffen en ‘vriendelijke’ bacteriën vormen onze eerste immuun laag, die ons beschermt tegen externe toxische stoffen.

 

 

 

Ondanks dat men een natuurlijke geboorte heeft gehad en borstvoeding heeft gekregen kunnen onze slijmvliezen in de loop der jaren toch verzwakken. Door toedoen van voeding met veel anti nutriënten. Denk hierbij aan brood, zuivel, alles uit pakjes en zakjes met de bekende E-nummers, alcohol, nierbonen etc. Andere oorzaken voor het verzwakken van de barrières zijn: toxines, antibiotica, chronische stress, zwangerschap, insuline resistentie, menopauze en/of infecties.

Bij een zwakke eerste linie/barrière kunnen er dus lichaamsvreemde indringers in onze bloedbaan komen. Hierna wordt ons immuunsysteem actief om deze indringers op te sporen en op te ruimen wanneer mogelijk. Wat een zeer wenselijk effect is. Echter bij een structureel verzwakte linie wordt het immuunsysteem niet meer uitgezet. Dit heeft tot gevolg dat het immuunsysteem de meeste energie vergt, omdat deze zorgt voor de overleving van je lichaam. Zonder immuunsysteem zouden we immers allemaal sterven.

Preventie & behandeling

Wat we proberen te doen is uw immuunsysteem weer tot rust te brengen, zodat de energie beter wordt verdeeld in uw lichaam. Dit komt uw vitale lichamelijke systemen ten goede.
Kort gezegd: Om een optimaal werkend immuunsysteem te hebben zijn de volgende zaken van belang. Een biologisch slaapritme voor een goed herstel van uw lichaam tijdens de nacht. Voldoende lichamelijke beweging om alle denkbare en bekende redenen. Gezonde voeding om zo de juiste brandstof binnen te krijgen. Ook de timing van de maaltijden is hierbij van belang. Soms kan het nemen van supplementen je lichaam een extra handje helpen en je immuunsysteem een boost geven.

 

Schrijver: Jetse Simons

Bron: Het immuunsysteem – Orbis Vita


 

Oefeningen en spiermassa opbouwen ter voorbereiding op een operatie en een optimaal herstel

Ben je benieuwd welke oefeningen helpen om jouw lichaam optimaal voor te bereiden op een operatie?

Bezoek dan onze infopagina over beweging!

De voedingssupplementen Recover Prepare en Recover After Surgey bevatten extra eiwitten om spiermassa te behouden voor een operatie en om de gevolgen van spierverlies na een operatie tegen te gaan.

Ontdek hier wat Recover Prepare en Recover After Surgey kunnen betekenen voor jouw voorbereiding en herstel.