Algehele narcose

Een operatie ingaan onder algehele narcose is best wel spannend. Hoe algehele narcose werkt, wat het eigenlijk is en waar je rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

Wat is algehele narcose

Tijdens algehele narcose, ook wel algehele anesthesie genoemd, wordt het hele lichaam verdoofd en is de patiënt buiten bewustzijn. Daardoor kunnen de chirurgen operaties goed uitvoeren. Als patiënt merk je niks van het opereren en zul je ook niks herinneren.

Hoe werkt algehele narcose

Narcose is een soort slaapmiddel wat wordt ingediend via infuus en/of luchtwegen. Hierdoor val je redelijk snel in slaap. Daarna wordt je pas weer wakker op de uitslaapkamer nadat de operatie is uitgevoerd. Naast dat het belangrijk is om goed voorbereid een operatie in te gaan is dat bij narcose helemaal het geval.

Tijdens de narcose krijgt een patiënt beademing en worden zaken zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en de diepte van de narcose nauwlettend in de gaten gehouden.

Voorbereiden op algehele narcose

Het ideale moment voor een operatie met algehele narcose is voor de patiënt in de ochtend. Je moet namelijk nuchter zijn en kan dus niks eten en drinken. Dat is in de ochtend vaak een stuk eenvoudiger dan laat op de dag. Als je eet wordt er maagzuur aangemaakt dat tijdens de narcose in de longen kan komen en kan gaan ontsteken. Zaken die je liever wilt voorkomen.

Tot 6 uur voor opnametijd mag er een lichte maaltijd gegeten worden zoals beschuit of crackers. Tot 2 uur voor opnametijd mag je heldere dranken drinken zoals koffie (zonder melk), thee of water. Raadpleeg je chirurg voor de exacte aanwijzingen.

Roken wordt overigens sterk afgeraden. Het ideale scenario schrijft voor dat je een tijdje stopt met roken voor de operatie.

Na de operatie en algehele narcose

Op de uitslaapkamer wordt je wakker en ben je, hopelijk succesvol, geopereerd. In sommige gevallen heb je intensive care nodig, vaak is dit voor de operatie al bekend. Ook wordt je lichaam vaak nog in de gaten gehouden om te controleren of je goed bijkomt.

Complicaties en bijwerkingen

  • Misselijkheid of overgeven kan voorkomen na algehele narcose.
  • Keelpijn of een hees gevoel in je keel komt ook regelmatig voor. Dit komt door de beademing.
  • Na de operatie blijft een slaperig gevoel aanhouden. Na een dag is de narcose volledig uitgewerkt.
  • Spierpijn of pijn aan gewrichten kan bij operaties voorkomen waarbij u tijdens de operatie in dezelfde houding heeft gelegen.