R-Support - Blog - Misselijk na narcose

Misselijk na narcose: wat te doen?

Na een narcose kun je misselijkheid ervaren. Dit kan erg vervelend zijn, maar in de meeste gevallen gaat deze misselijkheid snel over. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat deze misselijkheid niet altijd afkomstig is van een narcose. Het kan ook te maken hebben met de soort operatie, zoals een knie operatie of een hernia operatie. De duur en impact van de operatie spelen mee bij de misselijkheid, net als je lichamelijke conditie. Houd je lichamelijke conditie voor en na de operatie op peil in zoverre dat mogelijk is. Zo help je je lichaam om beter en sneller te herstellen na een narcose. Ben je al eens eerder misselijk geweest na een narcose? Meld dit dan bij de arts en anesthesist. Zij kunnen hierop anticiperen en indien nodig gepaste medicatie toedienen ter voorkoming van de misselijkheid.

Hoe ontstaat misselijkheid na narcose?

De oorzaak van de misselijkheid komt door de medicatie van de algehele verdoving die wordt toegediend. Deze medicatie bestaat uit een combinatie van slaapmiddelen, pijnstillers en soms zelfs spierverslappers. Deze kunnen invloed hebben op de werking van je spijsvertering waardoor je misselijk wordt. Zodra de medicatie uit je lichaam is verwijdert zou de misselijkheid langzaam moeten verdwijnen. 

 

Hoe lang ben je misselijk na een narcose?

Na een narcose kun je een periode misselijk zijn. Hoe lang deze periode van misselijkheid duurt is bij iedereen anders. Dit ligt ook aan de duur van de operatie. Hoe langer de operatie heeft geduurd, hoe langer sommige klachten kunnen aanhouden. Meestal is de misselijkheid binnen 2 uur voorbij. Echter kan het in sommige gevallen voorkomen dat de misselijkheid 1 dag of langer aanhoudt. De medicatie van de algehele verdoving worden relatief snel door het lichaam afgebroken. Binnen een dag is het uit het lichaam verwijderd en is het effect van de narcose uitgewerkt. 

 

Wat kun je doen bij misselijkheid na narcose?

Als je misselijk bent heb je natuurlijk geen zin om te eten of te drinken. Dit is wel heel belangrijk. Drink kleine slokjes water en eet een lichte snack zodra je daar trek in hebt. Mocht jouw arts andere instructies hebben gegeven met betrekking tot eten en drinken, volg deze dan nauwkeurig op. Het is ook belangrijk om niet té snel rechtop te gaan zitten en té snel uit bed te stappen. Doe dit rustig aan en neem de tijd hiervoor. Spreid daarnaast eventueel bezoek uit over meerdere dagen. Zo geef je je lichaam de kans om bij te komen van bijvoorbeeld de blinde darm operatie of de heup operatie en de narcose.  

Realiseer je ook dat de misselijkheid kan komen door de ingreep. Deze hoeft dus niet alleen van de narcose afkomstig te zijn. Neem op tijd een pijnstiller in, maar let op dat je hier niet in overdrijft. Te veel en te sterke pijnstillers kunnen namelijk averechts werken, waardoor je nog misselijker wordt. Mocht je al eens misselijk zijn geweest na een narcose, meld dit dan bij een arts of anesthesist.