De kracht van kiezen

Het leven is een aaneenschakeling van het maken van keuzes. Van meer oppervlakkige keuzes tot beslissingen die consequenties hebben voor een langere tijd. De vraag wat je vandaag aantrekt is tenslotte van een hele andere aard dan welke opleiding je wil doen en of je kinderen wil. Om het maar direct te vertalen: de kwaliteit van jouw leven is een rechtstreeks gevolg van de keuzes die je iedere dag maakt. En al die keuzes een grote invloed op je welzijn.

 

Je lichaam vertelt

Weet jij wat goed is voor jou? En dus voor jouw fysieke en mentale gezondheid?

Als je weet wat jouw lichaam nodig heeft dan kun je veel bewuster kiezen. Bijvoorbeeld hoe laat je gaat slapen, wat je eet en drinkt en hoe veel je op een dag beweegt. Je doet dan wat nodig is om je lijf zo goed mogelijk te ondersteunen om fit te blijven.

 

Energiemeter

Naast je fysieke gezondheid helpt ook een goede mindset om een fijner en betekenisvoller leven te creëren. Ben je blij met je werk of kost het je zoveel energie dat je aan het einde van je werkdag uitgeblust bent? Breng je tijd door met mensen die jou aanmoedigen en steunen? Of blijf je hangen in relaties waarvan je ergens voelt dat ze niet meer bij jou passen? Vraag je regelmatig af hoeveel energie iets je oplevert en of dat in verhouding staat met wat het je kost. Hoe beter je dit voor jezelf regelt hoe grote de kwaliteit van je leven.

 

Kies bewust

Bewust kiezen begint bij onderzoeken wat goed is voor jou. Ga luisteren naar wat je emoties en gevoelens je vertellen. Weten wat goed voor je is helpt je om je verlangens te realiseren.

De stap die erna komt is om hier dan ook daadwerkelijk voor te kiezen in kleine en grote dingen. Kies ervoor om geen koekje te nemen bij de koffie in plaats van jezelf te vertellen dat het niet mag. Ga bewust een rondje te wandelen na het eten en kijk daarna pas je favoriete serie. Zoek werk waar je blij van wordt en dat je voldoening geeft. En ga niet naar dat drukke feestje als je je de hele dag al niet zo lekker voelt. En boven alles, verbind je met mensen waar je je goed bij voelt en die je helpen voor jezelf de goede dingen te doen. Je zult zien dat hoe vaker je dit doet hoe makkelijker je dit toepast met alle positieve gevolgen van dien.

 

Wanneer jij bewust een keuze maakt die goed is voor jou zul je gaan ervaren dat je leven op alle vlakken positief verandert. Zodat je ook in tijden dat het minder goed met je gaat, je weet dat jij altijd kan kiezen hoe je ergens mee omgaat. Hoe meer jij het stuur van je leven in handen neemt, hoe mooier de weg.

 

Geschreven door Irene Snackers, levensstijlcoach aangesloten bij EsSenSe, gespecialiseerd in de regie over je eigen leven nemen.

 

Wil je graag begeleiding om in een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verkeren voor en na een operatie? Neem dan contact op met EsSenSe voor persoonlijke begeleiding. Ontdek hier hoe EsSenSe jou kan helpen.