Zorg goed voor jezelf! – Effecten van zelfzorg voor en na een operatie

 

Zelfzorg is alles wat je doet om bewust voor jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid te zorgen.  Om jezelf te kunnen voorbereiden op een operatie en weer te herstellen van deze operatie is het belangrijk dat je aandacht besteed en prioriteit geeft aan al deze drie gebieden.

 

 

Fysieke gezondheid – gezonde voeding

Gezonde voeding is een van de essentiële factoren voor jouw fysieke gezondheid. Gezond eten is namelijk nodig om het lichaam te laten functioneren. Gezonde voeding zorgt ervoor dat jouw lichaam in een optimale conditie verkeert voor een operatie en voldoende bouwstoffen heeft om te herstellen na een operatie. Zo zorg jij er dus zelf voor dat er zo min mogelijk complicaties ontstaan op het gebied van fysieke gezondheid.

De supplementen Recover Prepare en Recover After Surgery zijn speciaal samengesteld om die voedingsstoffen aan te vullen die je rond een operatie nodig hebt.

 

Mentale gezondheid – mindset en motivatie

Op het gebied van mentale gezondheid is jouw mindset en intrinsieke motivatie belangrijk. Het is essentieel dat je bewust kiest voor een operatie en niet gemotiveerd wordt door zaken van buitenaf. Daarnaast is het van belang dat je je bewust bent wat de impact van de operatie op jouw mentale gezondheid gaat zijn. Creëer een positieve mindset. Door deze bewustwording zorg jij er dus zelf voor dat je kunt anticiperen op jouw gedachten en overtuigingen voor en na een operatie.

 

Emotionele gezondheid – wat voel je?

Als laatste is het belangrijk om je emoties en gevoelens te uiten als je merkt dat dit van belang is voor jouw emotionele gezondheid. Voordat je een verandering ondergaat, zoals een operatie, is het essentieel dat je bewust bent van wat je voelt in het hier en nu: Is er vertrouwen of angst? Op deze manier geef je ruimte aan jouw emoties en gevoelens en bepaal je zelf welke emoties en gevoelens jouw aandacht krijgen.

 

Ben je ervan bewust: Goed voor jezelf zorgen is belangrijks voor een goede voorbereiding op jouw operatie en het herstel.

 

 

 

 

Geschreven door Jill Zeelig, psycholoog aangesloten bij EsSenSe, gespecialiseerd in mentale gezondheid.

 

Wil je graag begeleiding om in een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verkeren voor en na een operatie? Neem dan contact op met EsSenSe voor persoonlijke begeleiding. Ontdek hier hoe EsSenSe jou kan helpen.