Kun je zijn met wat er nu is? – Een les in acceptatie

Kun je zijn met wat er nu is? Deze vraag klinkt eenvoudig, het antwoord is dit echter niet. Stel jezelf eens in een situatie voor waar er iets gebeurt of waar je iets voelt wat je liever niet wilt hebben. Wat gebeurt er dan? Een normale reactie is dat je in de weerstand schiet, de situatie of het gevoel vermijdt of dat je er iets van maakt wat het niet is. Deze reacties zorgen uiteindelijk voor spanning en blokkering in je systeem op fysiek, mentaal en/of emotioneel vlak.

Wanneer je herstelt na een operatie kunnen spanning en blokkering een belemmerend effect hebben en daarmee jouw herstelproces vertragen. De remedie? Acceptatie!

Hoe eerder je kunt accepteren wat er gebeurt rondom je operatie, je kunt toelaten wat je daarbij voelt en in staat bent ongemak en pijn te ondergaan, hoe eerder je lichaam en geest terug kunnen naar balans en ontspanning. Hierdoor neem je de belemmering weg tijdens je herstelproces en zit je hoofd je lichaam niet in de weg.

De mate van acceptatie is altijd een keuze tussen controle en overgave. Het lichaam herstelt het snelst en functioneert het best als je meeveert. Probeer niet in verzet te gaan, wees je bewust van wat er gebeurt en wat je voelt. Dit vraagt om een flexibele, positieve mindset en overgave aan gevoel.  

 

Geschreven door Joni Luit, coach en trainer aangesloten bij EsSenSe, gaat uit van de kracht van (zelf)reflectie.

Wil je graag begeleiding om in een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verkeren voor en na een operatie? Neem dan contact op met EsSenSe voor persoonlijke begeleiding. Ontdek hier hoe EsSenSe jou kan helpen.