Recover 6 vragen om aan je arts te stellen

6 Vragen die je voor een operatie aan je arts kunt stellen

Stel: je gaat met pijn of een andere klacht langs bij een arts en krijgt na een doorverwijzing naar de specialist te horen dat je onder het mes moet. We weten dat de periode die hierop volgt spannend kan zijn. Er zullen veel vragen en diverse scenario’s door je hoofd schieten, maar in de meeste gevallen is het gelukkig niet nodig om weken- of maandenlang te piekeren over wat er voor, tijdens of na de operatie kan gebeuren. Jouw behandelend arts kan tijdens een gesprek alle vragen waar je mee loopt beantwoorden en je het hoe en wat rondom de operatie uitleggen.

Het is niet gek als je door je emoties of door de spanning bang bent dat je bepaalde vragen vergeet te stellen. Artsen begrijpen dit en kijken er dan ook niet raar van op wanneer een patiënt het gesprek ingaat met een spiekbriefje of vragenlijst. Vaak zijn de vele vragen die door jouw hoofd ronddwalen samen te vatten in een aantal basisvragen. Het ordenen van je vragen helpt niet alleen jou om het overzicht te behouden, het helpt jouw arts ook met het geven van een duidelijk antwoord.

Heb jij te horen gekregen dat je binnenkort een operatie moet ondergaan, bijvoorbeeld een heup operatie? Vind je het prettig om hierover in gesprek te gaan met jouw arts? Met de volgende zes vragen ga je goed voorbereid het gesprek in.

1. Hoe kan ik me goed voorbereiden op de operatie?

Wanneer je een operatie moet ondergaan, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je zo goed voorbereid mogelijk de operatie ingaat. “Goed voorbereid” betekent niet alleen dat je een tas met toiletartikelen moet meenemen als je een nacht in het ziekenhuis moet blijven; bij een goede voorbereiding komt meer kijken. Is het bijvoorbeeld nodig dat je vervoer regelt, of bepaalde voorzorgsmaatregelen in huis neemt? Of is er iets wat je kunt doen om fysiek gezien zo goed mogelijk de operatie in te gaan? Een arts kan je hier goed over adviseren. 

2. Wat voor een verdoving kan ik krijgen en wat zijn de voor- en nadelen van de opties?

Bij een aantal operaties kun je kiezen wat voor een verdoving er toegepast gaat worden. Zo kun je vaak kiezen uit een algehele narcose, ruggenprik of plaatselijke verdoving. Iedere verdovingsmethode heeft bepaalde voor en nadelen, waardoor het kan dat jouw persoonlijke voorkeur uitgaat naar een specifieke optie. Samen met jouw arts kun je alle opties die bij de ingreep passen bespreken en een onderbouwd besluit nemen op basis van jouw persoonlijke voorkeur.

3. Hoe lang duurt de operatie? 

Hoewel je zelf weinig invloed hebt op de duur van de operatie, is het altijd prettig om te weten hoe lang de operatie zal duren. Jouw arts kan je vertellen hoe lang de operatie ongeveer zal duren en legt daarbij ook uit hoe het verloop van de operatie eruit ziet. In hoeverre je bekend wilt zijn met de details van jouw operatie hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren. De ene persoon wil immers iedere stap tot in detail weten, terwijl de ander er vooral zo min mogelijk over wil horen.

4. Hoe lang duurt het herstel?

Aan iedere operatie hangt een hersteltijd vast, ook aan die van jou. Hoe lang deze hersteltijd is hangt af van de ernst van de operatie en is daarnaast ook afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Daarnaast is het ook prettig om te weten of en hoeveel dagen je in het ziekenhuis zal moeten verblijven en of revalidatie nodig is na een operatie, zoals bij een blinde darm operatie.

Een arts zal nooit precies kunnen voorspellen hoe lang het herstel gaat duren. Het geven van een indicatie is vaak wel mogelijk.

5. Wat kan ik doen om mijn herstel te bevorderen?

Vaak zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het herstel van het lichaam na een operatie te bevorderen. Een dergelijk traject begint vaak al vóór de operatie, namelijk met een goed voorbereidingstraject. Jouw arts kan je adviseren wat je kunt doen om je herstel te bevorderen en zal daarbij duidelijk aangeven wat je wel en niet kunt/mag doen en hoe je het beste kunt “rusten”.

6. Krijg ik nog een controle afspraak of zijn er andere mogelijkheden waarop ik na de operatie vragen kan stellen? 

Het is niet gek als je na de operatie nog vragen hebt, of dat je dingen voelt of ervaart waarover je een arts wilt raadplegen. Vaak wordt er voor het beantwoorden van zo’n vragen en het controleren van het herstel een controle afspraak ingepland. Jouw arts kan hier meer over vertellen en kan daarbij aangeven bij wie je in de tussentijd met vragen terecht kunt. 

Komen er in je herstelperiode vragen bij je op? Schrijf ze dan op! Zo vergeet je belangrijke zaken niet te vragen en kun je spontane vragen later nog eens teruglezen om te kijken of ze zichzelf in de tussentijd al beantwoord hebben.

Je hoeft je niet te schamen als je het spannend vind om geopereerd te worden en daarom met veel vragen rondloopt. Iedereen heeft wel een of meerdere vragen die hij of zij voor een operatie, zoals een hernia operatie, aan een specialist wil stellen. Artsen helpen je graag om zowel fysiek als mentaal zo goed mogelijk de operatie in te gaan. Ze beantwoorden je vragen daarom graag en met deze standaardvragen zorg je voor een duidelijk gesprek.