Een operatie is altijd spannend. Of het nu om een blinde darm operatie of een hernia operatie gaat. Door jezelf voor te bereiden op je operatie kun je ervoor zorgen dat de spanning afneemt. Je hoeft je dan in ieder geval geen zorgen meer te maken over de praktische dingen.
Om je te helpen hebben wij een lijst van 9 punten gemaakt die jij al voor je operatie kunt regelen. Door goed voorbereid je operatie in te gaan kun je optimaal aan jouw herstel kunt beginnen.
1. Stel je arts de juiste vragen
Wanneer jij te horen hebt gekregen dat je een operatie moet ondergaan wordt er in veel gevallen nog een gesprek met je arts gepland. Tijdens deze afspraak zul je veel informatie krijgen en heb je de kans om aanvullende vragen te stellen. Om er zeker van te zijn dat je geen vragen vergeet kun je een lijstje of spiekbriefje maken. Je bent niet de enige die dit doet en artsen kijken hier dus ook niet gek van op. Wil jij weten welke vragen je absoluut aan je arts moet stellen? Lees dan dit artikel met 6 vragen die je aan je voor een operatie aan je arts kunt stellen.
2. Zorg dat je de juiste hulpmiddelen en medicijnen in huis hebt
Na je operatie zul je wellicht pijnstillers of andere medicijnen moeten gebruiken. Ook kan het zijn dat je hulpmiddelen zoals krukken of een rollator nodig hebt. Vaak weet je dit al voor je operatie. Zorg dat je deze spullen geregeld en opgehaald hebt voordat je geopereerd wordt. Zo voorkom je dat je om hulp moet vragen of dat deze spullen niet op voorraad zijn wanneer je ze nodig hebt.
3. Niet scheren of ontharen
Om huidbeschadigingen en de kans op infecties te voorkomen wordt het afgeraden het operatiegebied tot 7 dagen voor de operatie te scheren of te ontharen. Mocht het noodzakelijk zijn om het operatiegebied te scheren, dan gebeurt dit op de operatiekamer.
4. Gebruik geen make-up of crèmes
Gebruik op de dag van uw operatie geen bodylotion, make-up of dagcrème. Tijdens een operatie krijg je verschillende plakkers op je huid die nodig zijn voor geleiding met de apparatuur. Deze apparatuur monitort bijvoorbeeld je hartslag en bloeddruk. Het dragen van make-up en crèmes kan problemen geven met deze plakkers.
5. Zorg dat je fit de operatie in gaat
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoe fitter je een operatie ingaat, hoe fitter je de operatie ook weer uitkomt. Je lichaam goed voorbereiden op een operatie is dus eigenlijk al een onderdeel van je herstel. Probeer voor je operatie extra aandacht te besteden aan beweging, mindset en voeding.
6. Let op je voeding
Door goed te eten voorzie jij jouw lichaam van de juiste brandstoffen. Je lichaam heeft voor een operatie een specifieke behoefte aan aan vitaminen en mineralen. Lees nu meer over de 6 vitaminen die jou optimaal voorbereiden op een operatie. Naast vitaminen en mineralen is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Deze zijn onder andere belangrijk voor het behoud van spiermassa en voor de wondgenezing.
7. Regel vervoer naar huis
Wanneer jij ontslagen wordt uit het ziekenhuis wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk naar huis. Lekker in je eigen bed of op je eigen bank liggen. Niks is zo vervelend dan ontdekken dat je geen vervoer geregeld krijgt. Door al voor je operatie, bijvoorbeeld bij een knie operatie, te informeren voorkom je deze vervelende situatie.
8. Maak je woning klaar
Na je operatie zal jouw lichaam moeten herstellen. Sommige handelingen zijn dan even een stukje moeilijker. Zorg er daarom voor dat spullen niet te ver weg of op een andere verdieping liggen. Leg bijvoorbeeld je laptop en boek al bij de bank. Vergeet ook je opladers niet.
9. Laat familie en vrienden weten dat jij je voorbereid op een operatie
Vaak zul je na je operatie wat hulp nodig hebben. Hoe goed jouw voorbereiding op je operatie ook is, sommige dingen kun je niet vooraf regelen. Familie en vrienden staan voor je klaar en helpen je graag. Ook kan het fijn zijn om over de operatie te praten of om gewoon wat gezelligheid om je heen te hebben. Door jouw familie en vrienden over je operatie te vertellen kunnen zij er ook rekening mee houden.