R-Support - de ruggenprik

Ruggenprik

Iedereen kent een ruggenprik wel, maar wat is een ruggenprik precies? Hoe wordt een ruggenprik geplaatst bij een bevalling? Hoe lang werkt een ruggenprik? Kun je bijwerkingen ervaren door een ruggenprik? Allemaal belangrijke vragen die je kan hebben als je een ruggenprik overweegt. In deze blog gaan we deze vragen beantwoorden. 

Wat is een ruggenprik?

Een ruggenprik is een verdoving voor als je geopereerd wordt tussen borst en benen. Het is een prik die gezet wordt dichtbij de wervelkolom. Er zijn twee verschillende soorten: de spinale ruggenprik en epidurale ruggenprik. Bij de spinale ruggenprik wordt alleen het onderlichaam verdoofd. De ruggenprik wordt in de onderrug gezet waardoor de zenuwen die in de spinale ruimte zitten korte tijd worden uitgeschakeld. Hierdoor kun je je benen tijdelijk niet bewegen. Je kunt ervoor kiezen om gedurende een operatie, zoals een meniscus operatie, bij bewustzijn te blijven. Indien je anders wenst kun je dit het beste met je arts bespreken. 

De tweede soort ruggenprik is de epidurale ruggenprik. Deze ruggenprik is bedoeld voor pijnstilling na de operatie. Bij een epidurale ruggenprik wordt een katheter via de epidurale ruimte in de rug ingebracht. De epidurale ruimte ligt in de wervelkolom en is de ruimte tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal. Via de katheter kan een aantal dagen na de operatie nog pijnstilling worden toegediend. Het verschil tussen de spinale en epidurale ruggenprik is dat je bij een epidurale ruggenprik wel nog je benen kunt bewegen. Vaak wordt er wel voor gekozen om een epidurale ruggenprik te combineren met algehele anesthesie. 

Daarnaast wordt er ook wel eens gesproken over een ruggenprik met een roesje. Door een roesje maak je bijvoorbeeld een dijbeen operatie minder bewust mee. Het zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent. Bij een ruggenprik met een roesje kun je wel nog altijd gewekt worden tijdens een operatie. 

Ruggenprik bij bevalling

Bij een bevalling verschillen de pijnniveaus per persoon. Sommige vrouwen willen graag een ruggenprik, terwijl anderen het geen optie vinden. Een ruggenprik werkt als pijnstilling bij de bevalling en is de meest effectieve manier volgens medisch centra. De ruggenprik wordt geplaatst onder plaatselijke verdoving door een anesthesist onder in je rug. Je moet dan je rug bol maken en zo stil mogelijk blijven. De naald zorgt ervoor dat er een dun en soepel slangetje in je rug wordt gebracht. De naald wordt weer verwijderd, maar het slangetje blijft zitten zodat je tijdens de hele bevalling pijnstilling krijgt toegediend. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten totdat de pijn minder wordt. Een ruggenprik heeft weinig tot geen effect op de baby. Echter, kan het zijn dat zodra je koorts krijgt, de baby medicijnen moet krijgen of langer in het ziekenhuis moet verblijven.

Hoe lang werkt een ruggenprik?

Hoe lang een ruggenprik werkt is afhankelijk van het gebruikte medicijn. Het kan 1,5 tot 5 uur duren voordat het is uitgewerkt. Zodra je tintelingen of het gevoel in je onderlichaam terug begint te krijgen, is de verdoving aan het uitwerken. Om naar huis te gaan na een operatie, zoals een knie operatie, moet de ruggenprik helemaal zijn uitgewerkt. Daarnaast moet je ook een keer naar het toilet zijn geweest. 

Bijwerkingen van ruggenprik

Door een ruggenprik kun je mogelijk bijwerkingen krijgen. Veel voorkomende bijwerkingen van een ruggenprik zijn daling van de bloeddruk, ademhalingsproblemen, koorts, jeuk en hoofdpijn. Daarnaast kan het zijn dat je een beperking ervaart van je blaasfunctie. Dit komt door de verdovende werking van de ruggenprik in je onderlichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je je blaas niet meer goed voelt en niet zelf kunt plassen. Daarnaast kan een bloeding of zenuwbeschadiging ontstaan als de ruggenprik verkeerd gezet wordt. Je kunt dit snel herkennen zodra je een verminderd gevoel en minder kracht in je benen ervaart. Trek dan meteen aan de bel bij het verplegend personeel.