R-Support - Alles dat jij moet weten over een roesje

Alles dat jij moet weten over een roesje

Als jij een operatie ondergaat krijg je meestal een verdoving. In sommige gevallen heb je de keuze uit het soort verdoving dat je wil. Een roesje is meestal een van deze opties. Door een roesje wordt de ingreep draaglijker en aangenamer om te ondergaan. Hier vertellen we je alles wat jij moet weten over een roesje, zodat jij een goede, geïnformeerde beslissing kunt maken. 

Wat is een roesje bij operatie?

Een roesje is de lichtste verdoving. Doordat het roesje bestaat uit een combinatie van slaapmiddel en pijnstiller krijg je minder mee van de operatie. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet bewusteloos bent gedurende de operatie, dus je krijgt wel mee wat er om je heen gebeurt. Het kan ook zijn dat je door het roesje in slaap valt, maar dat verschilt per persoon. Meestal krijg je het roesje binnen via een infuus in de arm. Gedurende de ingreep wordt je in de gaten gehouden en vaker aangesproken om te controleren dat alles goed gaat. Na de ingreep herinner je vaak weinig tot niets. Deze verdoving wordt niet aangeboden voor ingrijpende behandelingen.

Voorbereiding voor een roesje

Als je je moet voorbereiden op een operatie waarbij een roesje wordt gebruikt, bijvoorbeeld een ooglid operatie, is het belangrijk om van te voren al door te geven of je allergieën hebt, spierziektes of dat je bepaalde medicijnen niet kunt verdragen. Ook moet je minstens 6 uur voor dat je het roesje krijgt toegediend niet meer eten. Tot 2 uur voor het toedienen van het roesje mag je nog wel water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistoffen drinken. Zodra je het roesje krijgt toegediend moet de maag leeg zijn, omdat in een slaperige toestand de kans bestaat dat je overgeeft zonder dat je het in de gaten hebt. Dit kan een gevaarlijke situatie creëren doordat het braaksel via de luchtpijp in de longen kan komen. 

Het verschil tussen een roesje en narcose

Een roesje en narcose zijn twee geheel verschillende verdovingen. Zoals net is beschreven ben je bij bewustzijn als je kiest voor een roesje. Bij een narcose daarentegen ben je volledig buiten bewustzijn. Dit is ook meteen het grootste verschil tussen een roesje en narcose. Bij een algehele narcose merk je niets tijdens de ingreep en kun je je na afloop niets herinneren van de operatie. Daarnaast wordt je bij een narcose beademd terwijl je bij een roesje gewoon zelfstandig kunt blijven ademen. Bij een ingrijpende behandeling heb je vaak geen keuze en wordt meestal gekozen voor een narcose, bijvoorbeeld bij een blinde darm operatie.

Na de ingreep met een roesje wordt je naar de uitslaapkamer gebracht om bij te komen en het middel te laten uitwerken. Zodra je goed wakker bent mag je naar de zaal of naar huis. Het kan zijn dat je onzin uitkraamt of dat je je nog erg suf voelt. Zorg er dus voor dat iemand je komt ophalen, want zelf auto rijden kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast kan het zijn dat je nog wat vergeetachtig bent. Na een ingreep met een algehele narcose heb je te maken met meer mogelijke bijwerkingen. Denk aan misselijkheid en braken, spier- en rugpijn, zenuwbeschadiging, hoofdpijn, vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Dit zijn verschillende bijwerkingen die vervelend zijn. Echter is het goed om te weten dat deze bijwerkingen nog een paar dagen na een narcose kunnen aanhouden, maar daarna langzaam zullen verdwijnen.

Kies jij voor een roesje of narcose?

Zoals eerder vermeld ligt het aan de soort ingreep of operatie welke verdoving wordt aangeboden. In sommige gevallen heb je een keuze, zoals bij een hernia operatie. Bij een zware, ingrijpende operatie zoals een dijbeen operatie wordt meestal voor een narcose gekozen. Bij een roesje zijn de bijwerkingen minder dan bij een algehele narcose, maar uiteindelijk moet je ook kiezen voor de verdoving waar jij je het prettigst bij voelt. Als je toch twijfelt tussen een roesje of narcose, raadpleeg je arts en vraag voor meer informatie of advies.