Wat eten avond voor operatie

Wat mag ik de avond voor een operatie eten?

Een operatie kan vaak spannend zijn. Of het nu om een bypass operatie gaat of om een knie operatie. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op wat gaat komen en het liefst de avond van te voren zonder zorgen naar bed kunnen. Voeding speelt een belangrijke rol in een goede voorbereiding, maar met name de avond voor een operatie kan het nog wel eens onduidelijk zijn wat nu precies wél en niet mag.

Drinken is voor een operatie vaak geen probleem, maar met het innemen van voeding moet je voor de meeste operaties vaak wat voorzichtiger zijn. Voor veel operaties moet je bijvoorbeeld nuchter zijn. Dit houdt in dat je een lege maag moet hebben en dus (afhankelijk van het tijdstip van de operatie) de avond voorafgaand aan de operatie of de ochtend van de operatiedag niks meer mag eten.

Indien je dus vroeg in de ochtend een operatie moet ondergaan, is de kans groot dat je van de arts de avond van te voren weinig tot niets mag eten. Staat de ingreep later op de dag gepland? Dan kun je de avond voor de operatie gerust een lichte maaltijd eten. Wij geven je graag een paar tips rondom voeding voor een operatie.

Eten de avond voor de operatie

Zoals je hierboven al kon lezen moet je tijdens een operatie nuchter zijn. Nuchter heeft hier niet de betekenis dat je geen alcohol in je systeem moet hebben (al is dit natuurlijk ook de bedoeling). Nuchter betekent in de medische zin dat je maag leeg is, om zo te voorkomen dat je maaginhoud tijdens of na de operatie in je luchtwegen terechtkomt als je zou overgeven. Betekent dit dat je dan de dag voor je operatie al helemaal niets meer mag drinken? Nee, je mag zelfs op de dag van de operatie nog een beetje drinken.

In ieder ziekenhuis gelden bepaalde normen als het aankomt op het nuttigen van de laatste maaltijd voor de operatie. Of je de avond van te voren wel of niet mag eten hangt volledig af van het tijdstip van de operatie en de operatie die uitgevoerd wordt. Staat jouw ingreep in de ochtend op de planning? Dan mag je zeer waarschijnlijk tot uiterlijk 00:00 uur in de nacht die er voorafgaat nog een lichte maaltijd eten. Meestal komt het er op neer dat je tot maximaal 6 uur voor de ingreep nog iets mag eten. Staat de ingreep in de middag gepland? Dan mag je voorzichtig uitgaan van deze richtlijn. Vraag het voor de zekerheid altijd na bij een arts of verpleegkundige! Ben je niet nuchter, zal de operatie zeer waarschijnlijk uitgesteld worden. 

De richtlijnen rondom drinken zijn qua tijd wat minder streng dan de richtlijnen rondom eten. In de meeste gevallen mag je tot twee à drie uur voor de operatie nog een klein glas water of een kopje koffie of thee drinken. Het gaat dan om een hoeveelheid van maximaal 200ml.

Wat is een lichte maaltijd?

Volgens de richtlijnen mag je dus een lichte maaltijd eten, maar wat wordt er verstaan onder een lichte maaltijd? Een lichte maaltijd is een maaltijd die licht, lees: gemakkelijk, verteerd kan worden. Het gaat vaak om kleine hoeveelheden met ingrediënten die niet veel vet bevatten en die hun voedingsstoffen snel en in een goed opneembare vorm loslaten.

Waar kun je concreet aan denken? Veel ziekenhuis raden “maaltijden” aan als een of twee sneetjes brood, crackers of beschuit met licht beleg. Als vuistregel geldt daarnaast dat je eten waar veel zout in zit moet mijden. Zout zorgt ervoor dat je dorst krijgt en die dorst kun je niet lessen als je bijna de OK op moet.

Eten in aanloop naar de operatie

Een goede voorbereiding begint meestal niet de avond van te voren en voor een operatie, zoals een meniscus operatie, geldt niets anders. Het is dus zeker niet onbelangrijk om rekening te houden met de inhoud van je maaltijd de avond voor de operatie, maar wat nog belangrijker is, is het hanteren van een gezond en gevarieerd dieet in de weken die voorafgaan aan de operatie.

Goede voeding en een gezond lichaam kunnen het herstel na een operatie, bijvoorbeeld bij een een heup operatie, bevorderen. Je kunt je lichaam natuurlijk in een gezonde staat brengen door veel te sporten, maar als je jezelf na het sporten “beloont” met een vette hap of bergen proteïnerijk voedsel waar ook veel verzadigde vetten in zitten ga je er onder de streep niet op vooruit. Gezonde voeding is dé sleutel.

Wil je ervoor zorgen dat jouw lichaam na de operatie direct over de juiste bouwstenen kan beschikken die nodig zijn voor een goed herstel? Begin dan minstens twee weken van te voren met het toepassen van een gezond en gevarieerd dieet. Let er op dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en vul deze desnoods aan met een voedingssupplement. Kom je er zelf niet uit? Raadpleeg dan een diëtist en vraag om een op maat gemaakt advies.

Eten na een operatie

Na de meeste kleine operaties mag je normaal gesproken gewoon weer eten. Sterker nog, ook ná de operatie is het belangrijk om voldoende en goed te eten zodat je lichaam de juiste bouwstoffen binnen krijgt. Dit helpt niet alleen het herstel bevorderen, je zorgt er ook voor dat je lichaamsgewicht stabiel blijft aangezien je jouw lichaam na een operatie vaak fysieke rust moet geven.

De mate waarin je wel of niet mag eten hangt echter af van de operatie die je ondergaat. Na een darmoperatie moet je jouw voedingspatroon bijvoorbeeld weer langzaam opbouwen of aanpassen met een diëtist. Wil je weten wat wel of niet mag? Raadpleeg dan je arts.

Gericht voedingsadvies rondom een operatie

Ben je op zoek naar voedingsadvies dat volledig afgestemd is op jouw situatie? Raadpleeg dan je arts of laat je doorverwijzen naar een gespecialiseerd diëtist. Zij kunnen op basis van jouw ingreep en je eetgewoonten een plan opstellen dat je helpt om gedurende de weken vóór de operatie en na de operatie de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.