Het belang van de juiste mindset na je operatie

Hoe ga jij om met moeilijke of nieuwe dingen? Vertel je jezelf “Dat is veel te moeilijk, dat gaat me nooit lukken” of zeg je “Dat is moeilijk, ik heb tijd nodig om het te leren”?

Ook al lijkt het misschien raar, je manier van denken heeft invloed op je herstel na een operatie, bijvoorbeeld bij een hernia operatie.

Fixed mindset & growth mindset

Wat je jezelf vertelt, heeft invloed op hoe je de dingen ervaart en hoe makkelijk of moeilijk iets voor je is. Dat wat je jezelf vertelt, noemen we je mindset.

Er bestaan twee uiterste vormen van mindset: de fixed mindset en de growth mindset, ofwel de vaste mindset of de groeimindset. Ieder mens beweegt tussen die twee uitersten in. Sta je voor een uitdaging, dan ben je afhankelijk van de situatie ervan overtuigd dat dit iets is wat wel gaat lukken of nooit gaat lukken.

Wel zie je vaak, dat mensen neigen naar één van beide uitersten: Heb je overwegend een fixed mindset? Dan zie je alles als moeilijk. Heb je vooral een growth mindset? Dan zie je dingen meer als een uitdaging.

Hoe zit dat bij een operatie, zoals een ooglid operatie? Hoe kan je mindset je herstel beïnvloeden?

Denk vanuit een growth mindset na je operatie

Na een operatie ren je niet meteen weer fris en vrolijk rond. Je krijgt te maken met pijn en beperkingen van je lichaam; misschien moet je een flink aantal dagen in de rust. Als jij jezelf nu vertelt dat je echt niet met pijn kunt omgaan en dat je het herstel haat, dat je niet alles kunt wat je anders wel kan, zal dit je herstel niet echt bevorderen. Je zit dan in de fixed mindset.

Maar als jij vanuit een growth mindset na je operatie kunt denken: Het doet nu pijn, maar dat wordt vanzelf minder. En: Ik moet nu even rustig aan doen, want dat is beter voor mij en mijn gestel. Dan komt er veel meer rust in je systeem en kan je energie gebruikt worden om te herstellen.

Het enige wat een growth mindset van je vraagt, is om de weerstand los te laten en te accepteren, dat het is zoals het is.

Je zou er jezelf en je herstel een heel groot plezier mee doen.

Geschreven door Nicole Mannens, coach bij EsSenSe, gespecialiseerd in mindset begeleidng.

Naast een positieve mindset, heb je na een operatie zoals een meniscus operatie, een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Recover After Surgery vult deze verhoogde behoefte aan en helpt je zo optimaal mogelijk te herstellen. Ontdek hier hoe Recover After Surgery jou kan helpen.

Wil je weten hoe je bovenstaande tips op een haalbare manier kunt toepassen na een operatie? Neem dan contact op met EsSenSe voor persoonlijke begeleiding. Ontdek hier hoe EsSenSe jou kan helpen.